Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

divilek

12. 8. 2008 8:30
Jo, jo, aspoň v něčem jsme byli za bolševika 1. liga :-)

VKVŠ - toť krásný příklad buzerace socialismem - 2 roky ostříhaní jako trestanci (v té době to ještě nebylo módní a trendy, ale poznávací znamení čerstvě propuštěných vězňů a vojáků) a smradlavé zelené hadry. A spolek tupých rádoby oficírů, kteří kromě naprosté absence jakékoliv známky inteligence rozuměli všemu - všechno je přece v předpisech. Ano, byla tam legrace, ale byl to nechtěný situační humor typu: Lampasák: Proč stojíte tak křivě? Někdo z mužstva: Protože je země kulatá! Lampasák: Kdo to řekl? Někdo z mužstva: Koperník! Lampasák: Koperník vystupte! :-) Domnívám se, že bez VK VŠ a bez zákl. voj. služby, kde bylo vše absurdní v ještě děsivějších olbřímých rozměrech včetně mrhání časem, inteligencí a penězi společnosti) dnes mladí tráví studentská léta či život bez vojny podstatně lépe.

0 0
možnosti
D

duhastrecht

12. 8. 2008 20:50
Re: Jo, jo, aspoň v něčem jsme byli za bolševika 1. liga :-)

Vím, že dneska mladí nemají vojnu, za mne již existovalo pořekadlo, že modrá knížka by neměla chybět v knihovně žádného intelektuála:)))

Ale stejně jsem v rozpacích ze zrušené vojny, na jedné straně chápu, že kdo  nechce, škoda času  a peněz - jeho i armády, na druhé straně vojna byla poslední možnost pro různé týpky, jak zjistit, že existují nejen práva , ale také i povinnosti a nepříjemné, které je třeba plnit, protože se to musí -  tohle mnoha mladým dost chybí:)))

Je fakt, že onu zmiňovanou výchovnou funkci ČSLA  ze značné části neplnila, problémem byla šikana, lampasácká neprofesionalita, rudé vymývání mozků a příprava na útočnou válku proti "západním imperialistům" (obranný boj nás vůbec neučili, vždy jsme "přecházeli do protiútoku":))), člověk mnohdy ani nechápal smysl, 1938 i 1968 armáda vůči nepříteli nezasáhla.

Ale přesto, co budete dělat, pokud opravdu k něčemu dojde, zvednete ruce, OK - ale co až vás pak začnou masakrovat, budete rádi, že neumíte ani vystřelit ze samopalu?

0 0
možnosti
MH

Avokad

11. 8. 2008 20:45
Pozdrav autorovi

Zdravím autora! Jen se zeptám, ve kterých letech VKVŠ v Motole navštěvoval? Já v letech 82/83 a 83/84. Byl to paradox: právníci jako tankisté... Já mám vojenskou míru 192 cm a tehdy jsem vážil skoro metrák (dnes více). Ještě bych zaslal nehynoucí vzpomínku platfusovému majoru Janderovi a jeho salutování z roztaženými prsty. A ještě něco: po zrušení VK se jen jediný ze zmiňovaných důstojníků dokázal vrátit do služby v armádě. Kapitán, později major Němec to dotáhl na podplukovníka ve vojenském kartografickém ústavu. Když jsem kartografický ústav někdy v roce 98 či 99 pracovně navštívil, tak jsem se mu připomenul. Dostal jsem od něj krásnou mapu a panáka rumu. Těším se na další příspěvky o VKVŠ. Zdar spolubojovníci!

0 0
možnosti

redan1

11. 8. 2008 21:55
Re: Pozdrav autorovi

Moji právníci, přírodovědci a tělocvikáři byli obětováni tankům 1978/79. V šaržích i jménech mám už trochu mezery, ale sem tam se mi ještě něco vybaví.;-) Díky za informaci o dalších osudech schopného Němce

0 0
možnosti
BL

slavekvm

11. 8. 2008 18:57
Vzpominka

Diky za clanek, diky nemu jsem si vzpomnel na dobu pred 20-ti lety, pouze na Kravi horu v Brne. Vidim, ze to bylo stejne vsude, napadly me ted vzpominky na hlasky "Ty se s tim drbes jako s prvnickou" (pri rozebirani samopalu) a na opilceke tvare velitelu. Sice nas to tenkrat hodne stvalo, ale postupne vzpomina clovek na ten rok (druhy byla "revoluce", tak uz z toho byla navsteva katedry asi jenom 4x) na katedre uz jenom se smichem a bavime se historkama co jsme zazili :-), napriklad na ztraty tajnych sesitu s popisem BVP Marder z vyzbroje armady NSR, na prijem morseovky, kdy jsem poznal pouze pismena A a E, na vykriky "Hura proti zlym imperialiastum" ........

0 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

11. 8. 2008 21:32
Re: Vzpominka

Jo, jo, taky na ty časy vzpomínám - dnes už samozřejmě s úsměvem. Ten lampasák, co s oblibou pronášel ten citovaný výrok, se tuším jmenoval Sajvald (měřil tak zhruba 140 cm) ... ;-D

0 0
možnosti
D

dr.bolíto

11. 8. 2008 18:26
Výborné.

Tam, kde kdysi byly vojenské učebny v líbivých teskobarácích, má dnes učebny 2. lékařská fakulta UK. Údajně v místnosti, kde jsme měli histologii s mikroskopy (než to tam před několika roky vyhořelo), prý původně stál model motoru tanku.

Teď jsem se zamyslela, jestli nám tam z Vašich dob nezbyl relikt v podobě vedoucího jednoho z ústavů, které mluvil podobným způsobem: "Studenti! Medicína bez biochemie je věštění ze skueněné koue! Mne nezajímá, jestli někdo z vás huaje v Ouomouci na kuauinet, tu biochemii bude umět!" :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe