Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

3. Nebyls‘ v Rusku tak neraď. Pasjolok Centralnyj. Pokračování

Ráno jsem se probudil onou lidskou potřebou. Záchody byly sestaveny z kójí uzavíraných dvířky baťovské úspornosti. Dole začínaly půl metru nad zemí a nahoře zakončeny po metru. Pokud jste si po evropsku sedli, Nohy i hlava byly k dispozici ostatním.

Brzy jsme se naučili turecký sed. Umožňovala ho na klasickém evropském záchodě kostka z betonu, do které byl zalit. Rozespalý komsomolec měl tak minimálně 10 vteřin na to, aby mu došlo, že za jím otevřenými dvířky upevněnými „na tření“ bez možnosti zamčení, sedí na bobku na hraně mísy  stulený brigádník. Splachování fungovalo. Pod nohami se mihlo kotě sestavené vpředu z hladkosrsté a vzadu z dlouhosrsté kočky někde uprostřed rozpůlené. Průjem mělo celý pobyt a nejraději chodilo pod mou postel.

Vrčení gruzoviku (náklaďák) si vynutilo pohled z okna. Nepřekvapil by jen pracovníka jatek před důchodem. Z prázdné korby na mne zírala hlava popraveného buvola. Konečně folklór, řekl jsem si. Šok přišel, když jsem tuto hlavu odpoledne viděl v obchodě na pultě, přikrytou tylem, proti všudypřítomným mouchám. Pestrou nabídku doplňovaly pětilitrovky s bezovou šťávou a 10 druhů konzerv, které byly všechny stejně stříbrné a lišily se jen na víčku vytlačeným nápisem. Jedna z konzerv obsahovala i výborný gruzínský kečup. Tento nám pomohl překonat vůni šedivých těstovin z jídelny. Nikdy jsem netušil, že by těstoviny mohly páchnout. Nakupovat v obchodě bylo možné i jednotlivé čokoládové bonbóny. Byly skvělé, ba mnohem lepší než uzené křížaly, na nichž jsme záhy objevili plíseň. K čemu byly určeny? Vařila se z nich šťáva na pití, barvy čaje, na jejíž hladině plavaly rozvařené kousky jablek a hrušek. Plísňová zkušenost nám nedovolila hasit žízeň tímto nápojem. Jaká byla naše radost, když se místo tohoto tabákového vývaru objevila růžová limonáda. Teprve když jsme tu rosolovitou hmotu škrobové konzistence a chuti chtěli nalít do hrdla – netekla a nechutnala! A zase jedno asijské překvapení. Mléko bylo lahodné a dokonalé. Nebyla z něj vytlučena smetana ani máslo. Prostě mléko se tehdy ještě nenaučili kazit tak, jako u nás.

Ranní rozcvičku jsme dokázali ignorovat a hned po ní jsme vyfasovali komsomolský oblek, do práce i na slavnosti. Připomínal uniformu afrikakorpsu do pouště. Ještě před 15ti lety mi na maškarním bále pomohl úspěšně předstírat Jásira Arafata. Na zvláštnosti jí později přidal vzorek dřevěných vrat v barvě exkrementů, obtisklých při práci na záda. Domovenky a distinkce jsme na ně upevnili podle instrukcí a pak rychle na slavnostní zahájení brigády. Časový rozvrh prací 8.30 -12 a 14-16 nám dával prostor poznávat sídlo i okolí. Rybník, v němž se ráno koupaly krávy a odpoledne my. Krávy tu měly pěkný život. Každý den konaly vycházky po pravidelné trase. pozorovali jsme rázovité obyvatele, jejichž hlavní náplní volného času bylo sedět několik hodin bez hnutí na zápražích a „Dumat o žízni“ (přemýšlet  o životě)

Také jsme dumali, ale o českém významu tohoto slova. V Pasjolku Centralnom nebyl alkohol k dostání. Kde vodku sháněli komsomolci jsme ještě nevěděli. Pouze u příležitosti provozu sauny se prodávalo Žigulovské pivo, rozšířené po celém SSSR. Marně jsme se po něm pokoušeli opít, i když jsme se o to poctivě snažili konzumací v celých litrech. Veškerá snaha končila jako neškodná moč na onom záchodě. Sauna byla v provozu jen v úterý a středu. Budova připomínala malé krematorium s pětimetrovým komínem. Děžurná  za drobný peníz poskytla vstupenku a kovový lavór. Na věšák každého dřevěného trůnu bylo možné pověsit šaty, pod něj umístit boty a nazí jsme si naplnili vědro studenou vodou. Tři dřevěné stupně v potírně už byly obsazeny několika kolchozníky.  Březové metly svištěly a gymnastika kterou jeden z nich prováděl, vířila horký vzduch, k nevydržení dotovaný párou, generovanou občasným chrstnutím vody do komory s rozpálenými cihlami., Když už jsme byli dostatečně prohřátí, běželi jsme se ochladit. Uchopil jsem svůj lavór a vylil na hlavu. Málem mi slezly vlasy. Komsomolci použili svůj oblíbený vtip. Naplnili náš lavór vařící vodou. Zkuste hádat, kdo z nás se smál.

Vzdálenější výlety vedly kolem bramborového pole totálně sežehnutého kolorádskym žukem (mandelinka bramborová). Imágo i larvy byly sbírány do skleněných lahví podle agitačního plakátku, kde brouk s americkou vlajkou na zádech cenil klepeta na mírová pole Sovětského svazu. Cesta kolem zarostlé, polorozpadlé samoty ze tří dřevěných domků a dvou stodol nás nenechala lhostejnými. Odbočili jsme k prozkoumání vnitřku, ale v poslední chvíli jsme zahlédli v okně vrásčité tváře babičky a dědečka, upírající na nás pohled plný nekonečnosti. Stáhli jsme se zpět. Na okraji lesa mouchy vystřídali komáři v dotěrných hejnech. Těšili jsme se do stínu. Tam se na nás ale vystřídali ovádi s takovou razancí, že jsme posledního z naší trojce museli obléknout do našich triček a husím pochodem plácali po prsou a ramenech a po zádech chodce před sebou. Komické procesí tak došlo až k pečlivě opravenému pravoslavnému kostelíku u přehrady s opravdovým popem. Slunce se nebezpečně naklánělo k obzoru. Abychom trefili domů a stihli večerní kinopředstavení, oblékli jsme zase jednoho do našich triček a upalovali zpět.

Večer se z omšelých dřevěných domků jako motýli líhly pěkně a čistě oblečená ruská děvčata o něco méně čistí  a pěkní chlapci a stahovali se ke kinu. Usadili jsme se v hledišti. Najednou vystoupila na pódium ženština v pokročilém věku a s baretem na hlavě. Aha, řekli jsme si. To bude jako v kině náročného diváka vysvětlující komentář. Nikolivěk. Paní nám pěkně vynadala, že ničíme kukly (panenky) zhasínáme věčný plamen, hlučíme po nocích a hrůza, pijeme alkohol. Pak si zase sedla mezi nás a představení začalo. (Později jsme zjistili, že se paní učitelka o prázdninách cítila poněkud nevytížená. proto ta nalejvárna.) Film byl o Sherlocku Holmesovi. Vše natočeno v leningradském hollywoodu s ruskými herci, stejně jako další filmy jejichž scénář tvořily jiné světové romány.

http://danielrehak.blog.idnes.cz/c/48052/4-Nebyls-v-Rusku-tak-nerad-Rebjata-na-rabotu.html

Autor: Daniel Řehák | sobota 30.8.2008 2:57 | karma článku: 18,47 | přečteno: 1682x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe