Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odbory

V noci mi tajemný a úporný hlas šeptal. „Je třeba založit odbory.“  Přišel jsem do zaměstnání a chtěl jsem u píchaček oslovit ostatní pracovníky. 

Už tam žádné píchačky nebyly. Čipová karta mi do mé osobní databáze zaznamenala včasný příchod.

Do těch půl osmé, kdy byl nástup ranní směny, prošli branou dva lidé. Skladník z vedlejší budovy a řemeslník, nasmlouvaný firmou na opravu střechy. Do osmé hodiny, kdy nastupovali administrativní pracovníci, jsem ještě oslovil účetní. Byla z nezávislé firmy. Paní z osobního, byla maminka majitele a poslíček doručovací služby neměl s firmou nic společného.

Zklamaně jsem odešel do výrobní haly a zapnul červené tlačítko automatického procesu montáže. Popošel jsem k podavači materiálu a zkoušel ho přesvědčit o výhodách členství v odborové organizaci. Mlčky vykonával pravidelné úkony a dělal, že mně neslyší. Stejně jsem dopadl u sestavovacího aparátu, lakovacího i balícího automatu. Marně jsem je přesvědčoval o tom, že jsou vykořisťováni, že dělají za deset lidí a majitel za ně nic neodvádí. Odešel jsem do své kukaně, kde jsem vyčkával na konec směny, v pohotovosti  pro případ servisního zásahu.

Přemýšlel jsem koho oslovit. Chtěl jsem promluvit s nějakými lidmi. Před branou továrny se nehromadili žádní práce chtiví dělníci. Bydleli porůznu rozstrkaní po městě a žili z nuzných sociálních příspěvků. Daně totiž vůbec nestačily na slušný přísun prostředků k těmto nepotřebným.

Nebylo do čeho píchnout a tak jsem si tak volně uvažoval. Pak mně to sepnulo. Vzpomněl jsem si na svá školní léta. Probírala se tehdy dobytčí jednotka. Úžasný vynález, který říkal, kolik uživí hektar zemědělské půdy kraviček. Jedna dobytčí jednotka pak reprezentovala 10 ovcí nebo koz, případně 100kusů drůbeže nebo tak nějak. Dokonce byla dobytčí jednotka proměnlivá, podle kvality půdy a byla na ni navázána dotace.

Dal jsem si dohromady na jedné straně množství nezaměstnaných a na druhé straně stále ubývající pracovní příležitosti. Ne že bych lidem přál dobrodiní otupující mechanické práce, ale chtěl jsem jim poskytnout důstojnější podmínky a prostředky pro život. Vymyslel jsem Automatickou jednotku. Každý automat přece nahradí určité množství lidí. Už při výrobě automatu by byl komisionálně určen ekvivalent počtu nahrazených pracovníků a za tyto počty by stát vybíral sociální a zdravotní příspěvek.

 Pak jsem si představil, jak se tenhle příspěvek promrhává na další a další úředníky, kteří by jej v lepším případě rozdělovali a v horším nějak odkláněli. Došel jsem k tomu, že od práce je třeba takové lidiosvobodit. U vědomí rozsáhlých oddělení sociálních odborů na úřadě jsem uviděl množství frustrovaných a unavených úřednic a prodloužil na ně své dobročinné uvažování.

Kdesi jsem zaslechl něco o nepodmíněném příjmu. Také jste to slyšeli. Geniální koncept pro lidi, kteří svou prací mohou škodit. Pokud by se příspěvky na život rozdělovaly paušálně na hlavu, můžeme k nim přidat i mzdu i náklady na udržování sociálních odborů a pracovních úřadů a tyto zlikvidovat. Když už jsem byl v tom rušení, potřeboval jsem vyřešit ještě to bezmezné kradení a odklánění peněz ze státního rozpočtu na politické a vládní úrovni.

Intenzivně jsem zapřemýšlel a napadla mně spásná myšlenka. Vydělávání peněz pro osobní potřebu se nesmí vyplácet. Pak bude vše jednoduché. Od určitého množství stanovíme referendem hranici luxusu a od té výše se peníze nebudou odebírat, ale ředit. Prostě a jednoduše, bude-li mít někdo dvojnásobek peněz nad hranici luxusu, bude platit dvojnásobek, atd. Bude to sice vyžadovat zrušení fyzických peněz a nedovolit více, než jeden osobní účet. To je v totalitním státě jen drobnost. Peníze pak budou mít svou skutečnou hodnotu jen tehdy, budou-li vynaloženy na společensky přínosné projekty. Že nemáme totalitní stát? Bude tady coby dup, jen co lidé přestanou polykat ty pokrytecké řeči.

Někdo se mnou začal lomcovat a uslyšel jsem: Vstávej, přijdeš pozdě do práce! Stihl jsem to jen tak, tak. Zavolala si mně ta paní  z osobního oddělení.  Dozvěděl jsem se, že mou práci převzala servisní firma. Odbory jsem založit nestihl. Že by už věděli, o čem se mi zdá? Odešel jsem na úřad práce s výpovědí pro nadbytečnost. 

Autor: Daniel Řehák | pondělí 22.6.2015 17:34 | karma článku: 11,25 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe