Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mistrovství manipulace

Je to už drahně let co se člověk s kreditem opilce, autor nijak oslnivých divadelních her a syn předválečné a válečné buržoazie, kterého v ČSSR znali jen chartisté, zavilí antikomunisté a STBáci, stal během 14 dní přijatelným a jediným možným kandidátem na prezidenta. 

Byla to moje první zkušenost s manipulací „z druhé strany“ v přímém přenosu. Zatímco ti, co dosud vládli, se v prosinci 1989 zmohli jen na trapný cyklostylovaný pomlouvačný pamflet na Havla, kýmsi šířený po sídlišti, barvité plakáty a placky s vlaječkami a nápisem „Hável for president“ byly mnohem lákavějším příslibem budoucnosti, kterou si většina lidí představovala jako pokračování socialistických vymožeností, s možností vyjíždět do zahraničí.

Už delší dobu mně netrápí tahanice o Sýrii, Krym a jiné neuralgické body světa. Jsou mi lhostejné zprávy o ničení staveb a památek, ani se mně nedotýkají boje mezi  státy. Jediné k čemu nejsem lhostejný je lidská bída z toho plynoucí. Neštěstí druhých prožívám jako něco osobního. Přistupuji k člověku, ať je to kdokoliv, jako k živočišnému druhu, zasluhujícímu pozornost.  Fascinuje mě, jak se nechá zatáhnout do smrtelných dobrodružství, pro rafinovanou manipulaci.

Novináři jsou dost chytří na to, aby psali, co se chce slyšet a budou to časem dělat za mrzký peníz i proti své vůli. Nemusí to být žádné tajemné centrum kdesi v Bilderbergu. Děláme si to sami svou nevšímavostí a neschopností rozpoznat podstatu skutečnosti.  Imperiální mocnosti se perou o svět a nebude nikdo, kdo by jim zabránil, aby nás pro naše pohodlí zatáhly do konfliktu za cizí zájmy.

Kromě základních pravd o našem postavení, jsou nám zamlčována nebo překrucována fakta o imperiálních záměrech všech dnešních velmocí.  Stačí si poslechnout jednu nebo druhou stranu a zjistíte, že všechno je jinak. „Pravdy“ jsou nám servírovány v podobě prefabrikovaných propagandistických prohlášení a s podporou politické „korektnosti“.  Pokud některý představitel velmoci zvládne tyto nástroje, může páchat cokoliv a je mu odpuštěno.

Světová mocenská centra vznikají samovolně na základě přirozených sociálních procesů. Jako společenský druh má lidstvo své královny, válečníky a dělníky. Jeho medem jsou suroviny a potraviny a nástrojem peníze v míru a zbraně ve válce. Mocenský vliv, hromadění surovin a nekonečný územní růst jsou procesy, které musí mít kladné znaménko. Pokud narazí na jinou mocenskou doménu, mohou vzájemně kooperovat, ale v pozadí se chovají oba protipóly jako agresor, protože to velí lidská přirozenost. Stačí drobná odlišnost a máte nepřítele.

Vyvolává to otázky: „Je tohle všechno nutné? Dá se bez války žít? Kdo by se nechal dobrovolně zabít?

Myslíme si, že jsme obětí dějin, že nemáme šanci změnit osud, kterým nás establishment obklopil. Potřeby „Západu“ se od východu liší pramálo. U nás jde o latinku, nějaký pochybný výčet hodnot a iluzi svobody.  Pokud se někdo spokojí jen se sledováním sportovních klání a nezajímá ho správa věcí veřejných, je těžké na něj osvětově působit. Jenomže mnoho ignorantů dovoluje ambiciózním egoistům manipulovat s ostatními a pak vás pod pohrůžkou zastřelení můžou poslat na smrt.

Není jiné cesty, než na sobě pracovat a uvědomovat si, kde je pravda sloužící společnému blahu. Pokud se budeme přesvědčovat, že nárok na rozhodování mají jen ti, kteří si na život vydělávají, pak nás hokynář pošle do války. Pokud tvrdíme, že je demokratické, aby o tom rozhodovali všichni, udělejme všechno pro to, aby naši nevšímavost někdo podobný nezneužil a trvejme na objektivních informacích o podstatě konfliktů a nespokojme se s přežvýkanými mainstreamovými „pravdami“ zastírajícími pravé úmysly skrytých manipulátorů.

Krym je černomořské letovisko. Z čistě sobeckých zájmů bych uvítal, zůstal li by Krym Ukrajině.  Bude li Krym ruský, bude tam draho a nějaký čas to bude turisticky nepřitažlivá oblast (kdo dnes jezdí do Jižní Osetie a Podněsterské republiky?). Bude li ukrajinský, můžeme se po konfliktu dočkat vývoje, jako v Palestině. Ale v podstatě mi to může být jedno, protože se tam nechystám. 

Autor: Daniel Řehák | úterý 4.3.2014 17:08 | karma článku: 22,95 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe