Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepodceňujme naše předky

Na rozdíl od zastánců podílu mimozemských návštěvníků na vzniku starověkých staveb doufám, že tyto jsou projevem tvořivých schopností předků, jejichž civilizovanost se projevovala právě tím, že po nich nezůstalo tolik smetí jako po naší civilizaci a pokud něco stavěli, mělo to důvod a účel společenský.  

Série dokumentů, které se v televizi s příchodem stanice Prima Zoom objevily, mají široký rozptyl od cestovatelských, přes populárně vědecké až po čistě spekulativní.

Jistým zklamáním pro mě byla série „Vetřelci dávnověku“ kde spisovatelé různých teorií kladou demagogické otázky a podsouvají svoje přesvědčení o nepochybné návštěvě mimozemšťanů. Jeden každý je příznivcem jiného typu příchozích.  Pracuje s fakty bulvárním způsobem a přínos pořadu vidím hlavně v zpřístupnění a zprostředkování starověkých a podivuhodných lokalit

Pominu li hoteliéra Dänikena co nezapře svůj původní džob, tak ten, který mně přímo fascinuje svou vizuální stylizací, je Giorgio A. Tsoukalos (viz obr. v perexu).  Jeho kštici přirovnal pod záznamem tohoto pořadu jeden diskutující k psímu ochlupení.  Ale to jsem odbočil.

Dokumenty, které mně nezklamaly, pocházejí většinou z dílny stanice BBC. Vycházejí z vědeckých faktů, své geologické, biologické a fyzikální teorie komentují s dostatečným odstupem a neuráží nepodloženými domněnkami.

Jeden zajímavý fakt, mi unikal, dokud jsem neviděl pořad o Havajských ostrovech. Uprostřed oceánské desky, daleko od všech subdukčních zón je tzv. „horký bod“, který je příčinou vzniku řetězce jednotlivých ostrovů od severu k jihu a jeho pozice je setrvalá, zatímco deska nad ním ostrovy postupně posouvá a polohová změna uzavírá sopečnou činnost na starších ostrovech a buduje nový.

V dalším z podobných pořadů se spekulovalo o příčině masivního lávového výlevu na Sibiři, který měl souviset s permským masovým vymíráním před nějakými 250-ti  miliony let.

Je li planeta vystavena úderu masivního kosmického objektu, projeví se jako impaktní kráter. Podle fyzikálních poznatků, se energie úderu projeví na protilehlém bodě zemského povrchu, analogicky k poznatkům z úderu do hlavy, jehož následky se kumulují na protilehlou část lebky. Podle experimentů se pevné těleso na protilehlé straně vyboulí nebo protrhne, aniž by projektil prošel skrz. Pokud  aplikujeme tyto poznatky na těleso planetárních rozměrů, je výsledkem sopečná činnost.

Hledat krátery, na geologicky aktivním a dynamicky se měnícím povrchu Země je s odstupem milionů let těžké, když si uvědomíme, jak se kontinenty pohybují. Kráter, který by přímo ležel proti sibiřskému štítovému výlevu se dosud nenašel, ale odhaduje se jeho lokalizace na zaledněném povrchu Antarktidy.

Pořad nakousl něco, co dále nerozváděl a co jsem dosud jako nějakou ucelenou teorii s důkazy neslyšel. Hurá, je tu prostor pro spekulace. Dokonce je možné tyto spekulace podpořit dostupnými podklady na zemském reliéfu v programu Google Earth.

Dobře, povrch Antarktidy je nedostupný a tak jsem se podíval na bod protilehlý Havajským ostrovům. Leží na pobřeží Mosambiku, blízko a v prodloužení riftové zóny východní Afriky. Kráter žádný, ale je to tam, kde se Afrika postupně začíná trhat na dvě části a leží v ní jezero Malawi a Tanganika.  O ničem to možná nevypovídá, ale povzbudilo mně to k dalšímu hledání.

Kráter Chiculub na severním pobřeží Yucatanu, je potvrzeným místem, kam dopadlo kosmické těleso, údajně zodpovědné za křídové vymírání dinosaurů před 65 miliony lety. Že by ještě nikoho nenapadlo podívat se „naproti“? A ejhle. Je to v Indickém oceánu. Vzhledem k tomu, že už máme v Google Earth i povrch mořského dna, zjišťujeme, že v protilehlé oblasti najdeme podmořský hřeben 90tého stupně a ještě počátek severovýchodně směřujícího hřebenu, mířícího ke korálovým atolům Kokosových ostrovů.

S použitím jistého zobecnění si můžeme představit, jak se v tom místě projevil podobný efekt, jako u Havajských ostrovů, neboť atoly jsou sice korálové, ale vznikají jako lem původních sopečných guyotů, izolovaných kuželovitých podmořských hor vulkanického původu, které poklesly pod mořskou hladinu.  

Jako podklad pro spekulaci by to mohlo stačit, ale protože máme v Google Earth i Mars, na němž je údajně nejvyšší sopka ve sluneční soustavě, neodolal jsem. Moc jsem si od toho nesliboval, ale našel jsem v protilehlém prostoru kráter Huygens s průměrem 400km. Vypadá, jako by se tam někdo strefil dvakrát a je dost velký na to, aby vyvolal podobnou reakci i u tělesa, jehož výhodou je, že je geologicky polomrtvý a tak zachovává stopy kosmických katastrof jako měsíc. Kdyby měl někdo výhrady, že to není úplně přesné, tak podotýkám, že úder nemusí být veden kolmo, a pak se dynamika dozvuku změní.

Á propos. Měsíc. Není vám divné, že jedna jeho půlka je poďobaná a na druhé jsou samá moře, což jsou potvrzené výlevy reliktní lávy jako pozůstatek období velkého bombardování a srážek v raném období sluneční soustavy. Ale to už fakt jen spekuluji :)

Budu si sice připadat trochu jako výše zmíněný Tsoukalos, ale nakonec se ještě vrátím k  těm mimozemšťanům. Existenci mimozemšťanů si nedovolím zpochybnit, svádět na ně ale všechno, to bych nedělal. Možná nám tu nějaký přírodní jev vyhladil a spláchl ty nedostatečně technicky připravené předky. Právě proto by nám mohli být sympatičtí, protože nám přenechali zemi nezabetonovanou, neznečištěnou a hlavně nepřelidněnou.     

Autor: Daniel Řehák | pátek 10.1.2014 15:38 | karma článku: 15,96 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Rušení signálu GPS může způsobit leteckou katastrofu, varuje Pobaltí

29. dubna 2024  14:24

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe