Sídlištní romance

Václav Krupička patřil k panoptiku podivných postav našeho sídliště. Když ráno v montérkách postával u křižovatky, aby ho nabrali do mikrobusu na stavební práce, na první pohled bylo poznat, že je ještě panic. Každé ráno odcházel ze své garsonky, jejíž vybavení by odradilo i hodně otrlou houmelesku od proniknutí k jeho duši nebo kontu.

MolitanD.R.

Kdyby tušily, kolik úspor se nalézá na dně kóje sbité z prken, plné hnědých ústřižků molitanu, sloužících za postel. Modrý nátěr stěn a stropu měl barvu oblohy letního dne a papírový lampión v podobě slunce zářil stejně jako 100 watová žárovka ukrytá uvnitř. Jednomístná garsoniéra byla totiž pojata tak, jak se Venca díval na svět. Pocházel z malé chaloupky, kterou opustil v ranném věku coby sirotek. V temných sálech s vysokým stropem, tak typických pro předrevoluční pasťáky, snil svou idylickou vzpomínku a v osmipatrovém paneláku realizoval svůj sen o bukolické krajině dětství.

Bál se a zároveň toužil po ženě, podvědomě cítil, že jen tato může naplnit jeho prázdnotu. Zkušenosti ho ale vybavily i mechanismy obrany proti těm nepravým a tuto zkušenost vtělil do obranných opatření, z nichž kromě postele v podobě hnojiště, byl ještě vedle stojící peřiňák ze zánovní plastové popelnice a zahradní lavička z parku, kterou chránil již několik let před ukradením. Miloval zeleň a nespokojil se pouze s vnitřní zelení převážně vodních rostlin pěstovaných v akváriu a vyžadujících denně desítky litrů vody, ale i venkovní zelen vystrčenou otvory po pochybné spíži a zevnitř zásobované závlahou. Břečťan, vinoucí se kolem oken byl již bujný a stal se domovem hmyzu a ptactva, k nemalé radosti sousedů. V horní díře již vyvedl několik generací zpěvného ptactva a těšil se z jeho zpěvu. Jaké štěstí, když si konečně ušetřil na zelenou chlupatou krytinu, používanou na balkóny a zahrady v níž se procházel bos a nebo v dřevákách, pokud z dokořán otevřeného okna padal na jeho povrch déšť nebo sníh. Koberec připomínající trávu mírně vlažil a sypal do něj semena golfové trávy, doufaje v její vyrašení.

Václav byl i sečtělý a diskuze, které rozvíjel s dívkami, které si z něj chodily navečer do parku dělat šprýmy, ještě víc odrazovaly jednoduché dcerky sociálních bytů od jakéhokoliv pomyšlení na lásku nebo sex. Po té co se Václav dočetl v jedné povídce o mluvícím papouškovi co odrazoval milenky jakéhosi proutníka, koupil si ruče též jednoho šedého žako a přes den mu pouštěl věty typu: Co tu děláš, vypadni, Kurvo! a podobně. Ne, ne. Venca nebyl žádný svatoušek. To, že měl čas na meditaci, jej ještě neposunulo k moudrosti. Ale stejně jako v povídce doufal, že se sítem odpudivých indicií prokouše ta nejzlatější, která ho bude mít přes všechny překážky ráda. Jednou večer, když už nebylo poznat, že je Venca pořád v montérkách narazil v parčíku, kde se procházíval, na mladou, 18ti letou Blaženku. Tato se již od 13ti bála že se nevdá, i když byla celkem líbezná. Nějak to s chlapci neuměla. Na Vencu si však troufala. Připadal jí poněkud bezbranný a krom toho ten vlahý májový večer, světe div se, pomohl překonat strach a obavy obou začátečníků.

To ještě Blaženka netušila, že jí kromě chaloupky v osmém patře čeká několik dalších úskalí. Venca zásadně chodil pěšky a vyhýbal se výtahu. Ze zásady odmítal i pozvat kohokoliv, kdo tento ďábelský vynalez používá. Měl hodně zásad. Jako singl si je mohl dovolit. Tři zámky ve dveřích Václav odemykal tak dlouho, že z mladistvé vášně už zbývala jen půlka. Ve vchodě na ni čekala barikáda z botníku, jímž Venca odstiňoval hluk z chodby. Než Václav stačil říci nezouvej se, Blaženka už poskakovala po jehlicích zeleného roštu, hledajíc ve tmě furiantsky odkopnuté boty. Leccos z originálního vybavení bytu, bylo v šeru a touze přehlédnuto. Rychlý pád do horké vášnivé noci, kdy se hory nakláněly, hromy hřímaly a molitan lítal.

Noc v níž byl Václav proměněn v muže se probouzela do rána a zastihla tvrdě spícího Václava v onom hnojišti, z něhož se Blaženka rychle stáhla na lavičku, aby si promyslela, zda je tento samorost upravitelný do společenské normy. Nejen Blaženka se probudila. Papoušek v dobrém rozmaru začal procvičovat naučené fráze. Kurvo! Vypadni! spustil své představení, nadýmáním zastrašoval onoho neznámého vetřelce a plnil úkol k němuž byl vycvičen. Teď se ukáže, jak uspokojená žena umí svou spokojenost zajistit i nadále. Stál před ní první krok k polidštění opice a v cestě stál velký papouch. Pohotově přes klec hodila tričko, které leželo u lavičky a se slovy: „Jdi ty brepto!“ uhasila bojovnost prostořekého papouška. Překonala dočasně odpor k hnědému molitanu a přitiskla se k svému milému. Co bylo dál? To už je jiný příběh

Autor: Daniel Řehák | pondělí 19.5.2008 21:50 | karma článku: 15,62 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe