Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romové nebo cikáni, spoluobčané.

S mnohými se známe osobně, s některými sdílíme společný prostor, přesto nežijeme s nimi, ale vedle nich. Proč?  Když vám někdo ukradne umělohmotný okap je to skoro k smíchu a neplatí ani to, že ho potřeboval víc než vy, neboť ve sběrně za něj nic nedostane....

Slýchám kolem sebe například: Nejsem rasista, ale nesnáším je. Další příklad: Podívejte se na větnamce, ti mi nevadí, protože makají. A podobné hlášky. I to je rasismus. Dokud bude existovat jediný pilný a poctivý, nelze skupinově paušalizovat a odsoudit. 

Každá skupina lidí, která se u nás ocitla, a liší se, ať už barvou pleti, jinými zvyky, náboženstvím nebo dobou příchodu, se u nás snaží přežít tak, jak se to naučili v původní vlasti a tak, jak jim to dovolí většinová společnost. Odlišným a přesto podobným příkladem jsou Židé, kdysi z donucení usazovaní do ghet. Nesměli vykonávat řemesla a nesměli vlastnit půdu celý středověk, až do doby velmi nedávné. Začali se živit obchodem, penězoměnectvím, lichvou a tím co jim bylo dovoleno. Měli své náboženství, kulturu i systém výchovy a diaspory si díky tomu přes pogromy udržely svou integritu. Jejich schopnost pracovat s kapitálem vedla velmi rychle k majetkům, vyvolávající závist. Jejich pozdější integrace do společnosti v evropských zemích byla jen pastí, která je vehnala do holocaustu.

Cikáni, tak jak je známe, přijeli na vozech nebo přišli pěšky.  Příliš pozdě do rozparcelované Evropy a každému byli na obtíž. Neptejme se proč přijeli, ale kam. Zkusme se vcítit do jejich tehdejší situace. Spát v létě v zimě na okrajích lesů poblíž obcí a měst kam ani nesměli.  Hlad velmi brzy donutí každého v takové situaci někde  něco ukrást. Slepice, kočky psi, úroda na polích, všechno je k jídlu a schopnost získat potravu je v očích ostatních krádež a pro takovou komunitu věcí cti. Těch 600 let, kdy si toto etnikum budovalo instinkty k přežití, nevymažete. Těžko v takové situaci učit děti něco jiného než to, co vám pomůže přežít.

Jak se vypořádat s integrací etnika s takovými zkušenostmi? Pro původně zemědělský evropský lid je vazba na místo a dům podstatou jejich jistot. Pro cikána bylo ubytování nejistotou a rizikem a nebylo jejich. Tolik peněz neměli. Proto nám později kočovali i mezi přidělenými byty. Příroda na kraji lesa se obnovuje, ale bytový fond nikoliv. Stojí to peníze, tolik potřebné pro živobytí. Nejistota ve které žijí, hlučný způsob života, zdánlivá bezstarostnost a vypjaté veselí i smutek je pro starousedlíka nepřijatelný a nepochopitelný. Jako bych už slyšel námitky, že takhle žijí i ti, co mají peněz dost, ať už jakkoli získaných. Jenomže tady už se dopouštíme paušalizace. Rom, který jde sám hledat práci (a obávám se, že už takových moc není) to má xkrát těžší než gadžo. Obdivuji ty, kteří v tak těžkých výchozích podmínkách dokázali dokončit jakoukoliv školu a vydržet v zaměstnání, přes posměch těch, kteří žijí ze sociálních dávek a kdovíjak ještě. Většinou jsou z vlastní komunity vypuzeni.

Potkáváme je, a přesto nemáme s nimi žádný osobní kontakt. Někdy máme strach, když jde o partu výrostků. Někdy jsme na ně naštvaní, když, prokazatelně, některý z nich něco zničí nebo ukradne. Slunečný den jich vyláká na ulice a do parků tolik, že připomínají tuleně na pobřeží a navíc se chovají bezprostředně jako doma. Ano, když to všechno překročí jistou mez, je nám to i odporné, ale jednoduchou cestu k celkovému povznesení problémové části tohoto etnika v našich podmínkách, s předsudky které máme, nevidím. Jeden můj mírný rasista po mých výhradách k jeho paušalizaci a po probrání některých, výše uvedených argumentů, roztomile prohlásil: To bych je teď měl začít litovat, ne? Řekl jsem mu: Ne litovat. Pochopit! Nejen je, ale i nás. Protože "oni" jsou zrcadlem, které říká jací jsme my.

Divíme se, že se jich tolik vydává do Kanady? Ne každý z nich se tam uchytí. Ale společnost je tam posunuta ve vztahu k jiným etnikům tak, že je nevystavuje prvoplánové předpojatosti. Ano, mnozí tam vydrží jen do té doby, dokud přijímají finanční výpomoc. Vedle některých eskymáků si mohou připadat vyspělejší, ale hlavně Kanada, ale i jiné státy, je podrobuje vytříbeným antirasistickým zákonům a přísným podmínkám, důsledně vyžadovaným. Důslednost, precizní zákony a spravedlivé posuzování nároků a možností je asi jedinou cestou, jak předejít budoucím potížím. Zatím se to nedaří. 

 

Autor: Daniel Řehák | pátek 9.5.2008 17:02 | karma článku: 14,27 | přečteno: 1568x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Pronájem bytu 2+kk 52 m2
Pronájem bytu 2+kk 52 m2

U Borského parku, Plzeň - Jižní Předměstí
14 500 Kč/měsíc

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe