Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

nyny.

30. 7. 2008 14:20
já na thajsko moc vzpomínám

byla to úžasná dovolená a díky báječnému průvodci, který tam již několik let žil, jsme se taky dost dozvěděli, vaše chyby již opravili v diskusi, já si jen přisadím k tomu jídlu a domečku ála ptačí budka. To nejsou oltáříčky, to jsou domečky pro duchy.Thajci věří, že každičkou píď země obývají duchové a tak když si na zemi postaví dúm, domeček, hotel, kostel, garáž i boudu z vlnitého plechu, tak berou duchům domov a musí jim ho nahradit tím domečkem, aby duchové měli kde bydlet a nezlibili se a neškodili. Z toho důvodu jim také nosí každý den jídlo a pití.Tenhle domeček je různý podle finančních možností majitele nemovitosti, čím bohatší, tím lepší a větší domeček na duchy. Takže u těch plechových bud jsou dřevěné barevné malé "ptačí" budky, u ostatních jsou to hezčí, nebo dokonce zděné. U kláštera byl pro duchy dům 100m2 skoro.V hotelu jsem koukala jak vždy po snídani nesla servírka tác jídla a pití kamsi a pak jsme zjistili, že je nese právě do domečku duchům.

0 0
možnosti

daro777

30. 7. 2008 12:21
Mnich a ženy

Pokud se nepletu, tak hovořit mnich s ženami může, protože to by pak Thajky nemohly chodit do chrámů pro požehnání apod.

Problémem je příjmání darů a další - to se děje právě většinou přes prostředníka, nebo např. jídlo postaví žena na zem a mnich si to zvedne - stejné to mohlo být i s tou jízdenkou:-)

S tou půdou je to pravda - cizinec může stavět pouze na pronajaté půdě - vlastnit půdu může jenom občan Thajska

Cena malého baráčku v bežné vesnici nebo malém městě je cca 200 000,- Kč - za 300 000,- je to pro místní brutální luxus

0 0
možnosti

NoWork

30. 7. 2008 16:32
Re: Mnich a ženy

No ja jeste nevidel mnicha v autobuse platit - ze zakona maji mnisi dopravu zdarma. To ze za ne nekdo jizdenku zaplati, se pocita jako dobry skutek, ale povinnost to neni.

Pudu cizinec vlastnit muze, pokud dostane povoleni od vlady nebo pokud si tam zalozi firmu ...

0 0
možnosti

NoWork

30. 7. 2008 3:13
???

Vazeny autore, je videt ze toho o Thajsku moc nevite. Clanek obsahuje mnoho zavadejicich a nepresnych informaci:

1. Thajsko a Kambodza se pretahuji o Chram Prah-Vinehar, nikoli o Angkor Wat, ktery je cca 200 Km v Kambodzkem vnitrozemi (u mesta Siam Reap)

2. Budhisticky mnich se zenou normalne mluvi, nesmi se ji pouze dotykat. Nic ji take platit nemuzem protoze mnisi nepouzivaji penize (ti opravdovi) - ziji jen z toho, co jim lide daji.

3. Oranzove "kybly" v chramech nejsou pro uctivani svatych - jsou to dary posilane prostrednictvim chramu zemrelim predkum.

4. Vas vyklad thajskeo prava je opravdu podivny ...

0 0
možnosti

redan1

30. 7. 2008 11:29
Re: ???

Díky za reakci a upřesnění.

Za chybu ve jméně chrámu se omlouvám. Opravím:-)

Budhistický mnich skutečně se ženou odmítal mluvit a posílal jí peníze přes třetí osobu :-/

a že oranžové "kýbly" nejsou obětina také vím. Pochybuji, že by svatí potřebovali mýdlo, kartáč a zubní pastu. ;-)

Jediný právní ale spíš správní údaj se týkal staveb a vlastnictví půdy. Mám to zprostředkované od v Thajsku bydlícího člověka. mohl mně mystifikovat. ;-€

0 0
možnosti

Lanta2004

29. 7. 2008 21:40
Jojo a přesně tohle vše mi nedá spát

....není pomalu dne,kdy bych si na Thajsko nevzpoměl.Není zimy,kdy bych Thajsko nenavštívil.Je to už asi nastálo moje velká osudová láska. Pokud to jen trochu půjde a pokud si Thajsko uchová svoji tvář, budu se tam vždy rád vracet a vždy tam objevím něco nového a neobjeveného;-)R^V

0 0
možnosti

EasyR

29. 7. 2008 22:19
Re: Jojo a přesně tohle vše mi nedá spát

Tak to je mi líto mladých Thajců... :-)

0 0
možnosti

daro777

29. 7. 2008 21:37
Thajsko

Článek čtivý, ale je tam pár nepřesností:-)

Ty doby, kdy do Thajska za holkama vyráželi pánové staří a starší, už jsou dávno pryč. Během poslední návštěvy jsem potkával většinou věkově vyvážené dvojce - žádné děda s vnučkou. Několik mých kamarádů má thajské přítelkyně a žádní boháči to nejsou(není jim teda víc než 35). Ale je pravda, že v celé Asii se vztah muže a ženy do jisté míry penězi poměřuje, zejména v chudých regionech Isaanu se pořád platí tučné "výkupné" za nevěstu tzv. SIN SOT.

Sice se to může zdát nepravděpodobné, ale Thajky jsou posedlé světlou barvou kůže, tudíž pokud není Evropan zrovna 70-ti letý Quasimodo - bývá automaticky považován za exoticky přitažlivého a nedokážou pochopit, že jsem jim líbí "ty tmavé" a vlastně škaredé z Isaanu.   

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS