Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Breivik a Barnevernet

Když nám v roce 2011 během naší cesty do Norska psali a volali, jestli jsme v pořádku, ještě jsme netušili, že kdosi zmasakroval na ostrově Utoya norskou mládež spřízněnou s vládnoucí stranou. 

V Oslu jsme se spali na okraji města, ve školních prostorách improvizovaného Youth hostelu. Ženy a muži odděleně, a tak jsem měl příležitost dva dny sdílet prostor tělocvičny s několika cizinci. Jedním z nich byl černoch. Slušně oblečený, v obleku, nepatřičném tomuto turistickému zařízení.

Asi se trochu nudil, anglicky mně oslovil. Where are You from? Moje odpověď mu to osvětlila. Byl vzdělaný a věděl, co je to ta Czech Republic. Stejnou otázku vyčetl z mých očí a samozřejmě prohlásil. „I am Nor“.  Chvíli jsem nechápal a on dodal „from Norwegia“ a pokračoval: „Jsem tu proto, že mně žena vyhodila z domu, mám s ní tři děti, teď k nim nemůžu. Nevěděl jsem proč a nepátral po tom. Nezbylo než ho politovat a jít na večeři.

Byli jsme již dva dny na cestách po vnitrozemí, když vybuchly z hlediska počtu obětí dokonané, přesto klamné výbuchy v Oslu.   Teprve po týdnu v Kristiansandu, nejjižnějším norském přístavu, se k nám dostaly podrobné informace o tom hrůzném činu a došlo nám, jaká to byla tragédie a jak zasáhla zdejší společnost. Na ulicích spontánně vznikala pietní místa a místní občané k nim přinášeli obrázky a zapalovali svíčky.

Řízením osudu jsme v přístavu strávili ještě den a půl čekáním na volný trajekt. Moc jsem toho nenaspal, a tak jsem se v noci procházel ulicemi. Měl jsem z toho města trochu divný pocit. V nočním šeru se na ulicích vyskytovaly jen postavy, které bych se před svou nedávnou zkušeností z Osla neodvážil označovat za Nory. Většinou opilé nebo polehávající, kde se dalo.  

Pravda, už na severu jsme spatřili skupinky cikánů kočujících v pestrých krojích sic bez tradičních povozů, ale ve stejně početných skupinách, jaké si pamatuji naposledy z Rumunska před nějakými 40-ti lety. Říkal jsem si, to je panečku tolerantní země, když ve světle svého pojetí rodiny a sociálního zabezpečení, tu nechává volně potulovat se toto etnikum způsobem, jímž se ani u nás provozovat nedá.

Když si přečtete historii a současnost Norské strany práce, pohybující se ve svém zaměření od úplné Kominternové levice až k sociálně-ekonomickým postojům současných severských stran, vynásobíte to desetiletími masivních příjmů z těžby ropy, je jasné, že představitelé této strany v hospodářských konceptech sice připustili existenci soukromého a korporátního kapitálu, jehož přebytky mohou významně uplatnit v projektech sociálního inženýrství, ale neupustili od pokusů ovládat společnost komunistickými metodami. Ještě že náš stát v socialistické éře neměl tak výkonnou ekonomiku a jeho zdroje nestačily na to, aby úplně odebral děti rodině a nechal jejich výživu a výchovu alespoň částečně na ní. Zde o norské straně práce https://cs.wikipedia.org/wiki/Norsk%C3%A1_strana_pr%C3%A1ce

Barnevernet vznikl až v roce 1992. V podmínkách kapitalistického státu je formálně nezávislý. Jak je to z nezávislostí institucí v demokratických státech evropského typu víme na příkladu naší republiky. Díky tomu je možné vytvořit účinný politicko-úřednický lobbistický tandem, umožňující dosáhnout na jistě štědré dotace na provoz takového zařízení. Příčinou a motivací jeho vzniku byla častá praxe incestu v norské společnosti. Nepochybuji, že zachránil mnohé norské dítě před nepříjemným týráním, ale…. Jakmile se zrodí instituce, její existenci je možné obhájit jen extenzivním zvětšováním pravomocí a dalším zvyšováním účinnosti a dosahu.

Nejlepším cílem pro takovou instituci jsou imigranti, s malou znalostí jazyka a práva, se sociálními stereotypy přenesenými ze svých rodných zemí. Ti jsou snadnou kořistí pro zaběhnutý systém odebírání dětí z problémových rodin. Rozumějme rodin, neochotných se podřídit nekonečné benevolenci vůči dětské vzdorovitosti, zákazu uplácení dětí sladkostmi a zákonům zapovídajícím výchovné metody, které sice nedeprivují děcka, ale činí jejich rodiče bezbrannými a připravují pro stát neužitečné a nepřizpůsobivé sobce.

Norsko, vnímané očima turisty jako čisté, zářící sněhem ledovců, šumící mořem v klidných fjordech otevřené řvoucímu příboji Atlantiku je najednou plné problematických cizinců. Vžijme se na chvíli do Breivika, pokud to vůbec jde. Byl a je jednoznačně vrahem, člověkem podle všeho deprivovaným, který k řešení své frustrace ze změny své domoviny na zemi postupně ztrácející svou výjimečnost, sáhl k nejkrajnějšímu řešení.

Zprvu mně vrtalo hlavou, proč svou agresi neobrátil proti imigrantům, měnících Norsko na multikulturní stát. Později jsem pochopil. Zdá se, že jeho čin, ač se jeví šíleným, předešel dobu a přesáhl od následků k příčinám současného stavu v celé Evropě.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/rok-po-masakru-na-norskem-ostrove-utoya-ceka-breivika-verdikt--1101688

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 15.10.2015 21:32 | karma článku: 32,84 | přečteno: 1532x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 884x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe