Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1. Nebyls‘ v Rusku tak neraď. Cesta do Vladimiru.

Poslední stádium CCCP mělo svůj půvab a kdo ho nezažil, může jen litovat. Malý střípek z neuvěřitelné země kde „včera již znamenalo předevčírem“ zde pro sebe i pro vás..

gorod Vladimir

„Vloni (tj v roce 1986) se studenti pedagogické fakulty v Ústí na brigádě v Rusku ideologicky nevhodně pohádali s ruskými studenty a nebyl tam nikdo, kdo by je usměrnil. Ty jako mladý asistent (jediný kdo musel a mohl) pojedeš a budeš ty naše studenty hlídat.“ Řekl děkan. Netušil, že učinil kozla zahradníkem. Jel jsem. Na dlouhých pět neděl, z nichž tři byly vyplněné prací a dvě cestě na Krym (Prý).

Obsazení: Z loňska děvčata obor ruština-čeština, a pár nových z různých oborů na doplnění.   A moje maličkost. Celkem 20 ks

Červenec 1986. Sovětský svaz byl již dva roky podroben politice glasnosti a suchému zákonu Michaila Gorbačova a tak jsme byli napjati, co všechno uvidíme a zažijeme v centralnoj Rossiji, Vladimirskoj oblasti, nědaleko ot goroda Vjazniki,

Odjezd z hlavního nádraží Praha přes Polsko. Přijíždíme ke hranici velkého bratra, čeká nás přepřahání na širokorozchodnou kolej v Brestu Litevském. První zážitek. Byli tři. Koloťuk, hlídač koloťuka a hlídač hlídače koloťuka  a koloťuka. Zatímco se pod nás podsouval jiný podvozek, byl jsem ráno jako rukavaditěl vytažen a  v trenkách a s pasy studentů odveden vojákem ozbrojeným samopalem do nádražní haly. Vlak odfrčel ve změti kolejí neznámo kam. Mezi balíky příručních zavazadel a koz,  kde mně zanechali, jsem se již smiřoval s hrozbou odsunu na Sibiř bez šatů a dokladů. Po dlouhé hodině jsem dostal zpátky štos pasů, nejspíš je překládali do azbuky, a byl vypuštěn do nekonečné země. Naštěstí mi pár zvědavých studentů ukázal cestu ke zbytku oblečení a hurá jedeme přes  Kyjev do Moskvy.

Koukáme cestou, jak se původně malí a betonoví Leninové  na každém nádraží mění na velké a zlaté. (Směrem na východ od Moskvy se zase zmenšovali žloutli a sešikmovaly se jim oči)

V očekávání velkého dobrodružství jsme se v poledne vyhrnuli z nádraží, kde na nás měli čekat komsomolci z družební Vladimirské fakulty. K našim ruštinářkám se přihrnulo několik chlapců známých z loňska, a už si nás odváděli k autobusu. Takový ten zaoblený minibus, který jezdil i v NDR měl kapacitu 20 osob. Jenže ouha. Už v něm bylo 20 komsomolců, kteří využili možnosti podívat se do stolice Moskvy. Nikakaja probléma. Na každé lavici se v rámci těsné družby zmačkli dva ruští komsomolci a dvě lepé děvy z Čech no a pár našich chlapců připadlo na jednu Komsomolku odněkud ze Zakavkazí nebo sedělo na zavazadlech v uličce. Jako šéf jsem cestoval luxusně v počtu tří na lavici pro dva. Snad těch tři sta km do Vladimiru nějak přežijeme. To jsme ovšem netušili, že projedeme okružní jízdu Moskevskými sídlišti. kolem celého města, neboť komsomolci zde byli za účelem shánění nedostatkového zboží od brambor přes vodku až po boty.  Hned jsem si vzpomněl na vtip o Váňovi co kráčí pouze s jednou botou po Rudém náměstí a Kolja se ho ptá: Ty jsi ztratil botinku? A Váňa říká: Nět, já našel.

Po čtyřech hodinách ježdění a čekání jsme konečně vyrazili směr Vladimir. Rychlostní komunikace byla vším než jen rychlostní. Asfalt, ze kterého se vyklubala písčitá hmota prolitá olejovitou kapalinou se dal nehtem loupat jako perník. Vytvářel na měkkém podloží a oslnivě bílém mramorovém štěrku vlnobití umožňující rychlost závratných 70km v hodině. Listová pera autobusu nám do páteře vrážela všechny výmoly a vlny. Dorazili jsme utahaní až za šera. Ubytovali nás na koleji (dlužno říci, že celkem nové a moderní, až na pár těch známých brouků.)  Za tři dny  pobytu v oblastním městě jsme se stihli seznámit s nádhernými pravoslavnými chrámy, trolejbusy obkružujícími tehdy zbořený střed města, kterému vévodila uprostřed pláně futuristická stavba domu pioňérů . Několik přeživších původních dřevěnic v nízkých proláklinách evokovalo představu, že se jich zbavovali jediným atomovým výbuchem.

Měli jsme si vydělat nějakých 80 rublů prací v zemědělství a protože se tehdy nesměly peníze vyvážet, byly určeny na zájezd na Krym. Brigáda to byla, zdálo se, poněkud pololegální a využívala mírného politického oteplení.....

Pokračování bude :-)  Pasjolok Centralnyj.

 

Autor: Daniel Řehák | pátek 29.8.2008 17:30 | karma článku: 22,72 | přečteno: 2803x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe