Touha mění svět i nás

12. 09. 2014 18:13:23
Můj oblíbený herec Jaroslav Dušek dostal od klubu Sisyfos stříbrný bludný kámen. Vyčítají mu, že považuje za možné, nahradit jídlo slunečním svitem, komunikovat s kameny a leccos dalšího.

Bylo to sice už v roce 2007, ale od té doby „rozumný“ svět rozpoutal několik válek. Tam nikdo balvany nerozdává.

Držitelé hladovek ve vězení umírají. To má jednoduché vysvětlení. Tito hladovějící si chtějí nepřijímáním potravy něco vynutit. Jen když budou umírat, něco získají. Spojili jídlo se smrtí. Respektovali obecně rozšířenou, přijatou pravdu.

Tvrzení, že je možné žít bez jídla, je natolik absurdní, že většina lidí takovou myšlenku prostě nepřijme. A v tom je právě kámen úrazu. Jakmile si tuto možnost zakážeme, nepřipustíme, zůstaneme tím, čím jsme.

Většina lidí má sny a přání. Ty nás programují.

Přání jsou většinou ze světa peněz a materiálních statků. Sníme o nám nedostupných dopravních prostředcích, majetku, technických přístrojích, dovolených, hračkách.

Sny v sobě skrývají hlubší a starší touhy, pronásledující lidstvo od nepaměti. Komu z nás se nezdál sen o létání? Dokonce jen tak, bez křídel. Kdo neměl přání přemístit se z místa na místo bez obtížného pohybu, plavným pohybem nad zemí nebo rychlostí blesku?

Proč mají ptáci křídla? Protože si to přáli. Toto genetické programování je běh na dlouhou trať. Lidé ztratili trpělivost a chtějí si touhy splnit hned. Ponořili se do studia fyzikálních a chemických projevů světa, ve kterém existujeme. Prostředí, nastavené a vyladěné na existenci živé přírody klasifikovali a spočítali.

Pravidla a zákonitosti jsou předvídatelné, úspěchy vědeckých a technických oborů nesporné. Výdobytky technického rozvoje se těžko odmítají a pohodlím, které přináší, nás korumpují. Rezignovali jsme na vlastní rozvoj a spoléháme na stroje.

Živé bytosti, podléhají hierarchii vztahů, konzumují a jsou konzumovány. Vyhnání z ráje bylo vzkříšením rozumu. Postavil nás na vrchol potravní pyramidy a vyčlenil z přirozeného systému.

Rozum, adorovaný a obdivuhodný, nás zrazuje. Dává nám možnost volby a my volíme špatně. Citu, touze lásce a přirozeným instinktům nikdo nenaslouchá. Kolik tužeb jsme odložili nebo pokřivili rozumným chováním. A hloupost skupinového a společenského konání je nezměrná a připomíná psychickou poruchu.

Náboženské, ekonomické a politické předsudky, ovlivňují jednotlivce, i když má „zdravý rozum“. Nebo právě proto. Jak jednoduché je pod existenční hrozbou, nebo hrozbou smrti uvěřit národnímu socialismu, komunismu, islamismu. Dobrovolně věříme v pravdivost náboženské manipulace, ušlechtilost politické korektnosti nebo možnosti přežít bez jídla.

Vědomé programování, s dnešními poznatky i technologiemi, může urychlit genetický vývoj a zaměřit se na plnění snů a přání, týkajících se vlastního zdokonalování. „Kdybych byl schopen využít fotosyntézu, klidně budu zelený“. Nové vědecké poznatky nám dokonce mohou přinést poznání, že lze vědomě ovlivnit a měnit svět jen myšlenkami.

Účinně se tomu bráníme. Lidskou schopnost přesvědčit sebe čímkoliv, je totiž možné využít v labyrintu světa k návratu do ráje srdce. Navzdory klubu skeptiků se to Jaroslavu Duškovi, myslím, daří velmi dobře.

Zde podstatné výtky a doporučení klubu Sisyfos:

http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1205050150

Zde celý rozhovor s hercem a šamanem:

http://www.cestydusi.cz/view.php?cisloclanku=2007060031

Autor: Daniel Řehák | pátek 12.9.2014 18:13 | karma článku: 8.82 | přečteno: 398x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 501 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.19 | Přečteno: 1708 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 267 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 197 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 263 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...