Kdekoliv stojíš, jsi uprostřed vesmíru

8. 08. 2014 15:24:41
Zakázka mně zavála na hřbitov, Mám pěknou práci, i když by se mohlo zdát, že pohybovat se tam, kde se pohyb končí, je neradostné. Naopak, je to dobré místo k přemýšlení.

Beznaděj, vanoucí z nekonečného světa, v němž máte úlohu zrnka písku, je stejně nekonečná jako představa sama. Mnohem komornější a hrdost naplňující pocit může poskytnout duševní salto, jímž hmotu přetavíte ve vlastní myšlenku. Každý je v tomto světě nositelem a středem vlastního vesmíru a je na něm, kolik si nechá vnutit od ostatních o jeho vzhledu.

Mnoho let jsem s údivem sledoval obrácení některých lidí na víru. I takových, kteří se původně jevili jako imunní proti tomuto nazírání světa. Pak jsem si uvědomil, že víra v cokoliv vnějšího, než sama sebe, je okradením člověka o božskou podstatu a schopnost být bohem.

Co se stane člověku, přijetím dogmatu? Do vašeho myšlení, tvořícího osobní svět se vytvoří trhlina a do nechráněného prostoru vaší mysli jako kanálem proudí vize a konstrukce světa vytvořené jinými, kteří se tak stávají manipulátory vašeho já. Zdá se vám že i já s mojí představou s vámi manipuluji? Tak ji stručně vyjádřím. Zůstaňte sami sebou!

Mohlo by se zdát, že jsem proti Bohu a Kristu, že hřeším, prohlašuji li se za Boha. Ne. Možná nemá každý shůry dáno, aby se sám vyrovnal s komplikovaností světa a s ulehčením přijme návod, jak svět obsáhnout. Většina těchto návodů pracuje s bázní, strachem a povinností. Potřeba Boha je základní potřebou každého, i vraha, který se vůči němu vymezuje. Každý z nás k němu zaujímá postoj. Protože Bůh jsme my, dočasně oddělení od celku, v němž není individualita.

Kristus jako cesta k poznání je legitimní. Jen se na ni nabalil nános pověrčivosti, mylných interpretací a zištných záměrů. Celé toto svinstvo přijmete, pokud použijete jediný dovolený postup prostřednictvím jakékoliv instituce. Kristus na nikom nežádal, aby se stal křesťanem, katolíkem, protestantem, muslimem. Chtěl, aby lidé přemýšleli nad svým konáním, s plným vědomím důsledku svých činů. V tom vidím jeho velikost.

Směřujeme k jedinému jistému cíli a tím je smrt. Jak se vyrovná materialista nebo věřící s okamžikem absolutní pravdy. Přijatá konstrukce mu může pomoci. Je to na každém, s jakou představou se vydá na poslední cestu. Kolik lidí, tolik cest, i když si necháme vnutit cizí představu. Vlastní cesta k poznání vyžaduje nedůvěru ke zvykům, uzavřeným učením i autoritářským požadavkům. Nezávislé uvažování je prostředek, který může pomoci.

Úspěšné umírání je doprovázeno smířením se smrtí, s Bohem s Realitou. Jakkoliv to nazveme, jediná úspěšná myšlenková konstrukce je ta, která ke smrti nenutí, která smrt nepovažuje za konečnou a která umožní tento předěl přijmout s důstojností, ať už jsou okolnosti umírání jakékoliv.

Proto věřím sobě raději, než rozpadu do nicoty a kouzelnému ráji, . Budu žít s představou, že moje duše je nesmrtelná a vrací se tak dlouho, dokud se nevzdá všech tužeb a nepochopí sama sebe.
Oč lépe se s takovým vědomím umírá, než s očekáváním posledního soudu a obavami, že se nedostanu do ráje a budu strašit na tomto hřbitově nebo v pekle.

Á propos, Smrt.
Je to okamžik, ve kterém myslet na vlastní budoucnost je pošetilé. Minulost je odžita a nepodstatná. Je to moment, kdy se většina z nás potká s Přítomností v její pravé podobě. O ní mluví filosofové, guruové a jogíni. Marně se nám snaží vysvětlit a zprostředkovat, že to je okamžik pochopení Světa. Že to nakonec poznáme a pochopíme je velmi uspokojující.

Autor: Daniel Řehák | pátek 8.8.2014 15:24 | karma článku: 6.06 | přečteno: 239x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 570 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 301 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...