Už je tu zas

4. 02. 2014 13:45:15
Sedím si takhle v kanclu, je to v prvním patře a dole za zabouchnutými dveřmi, takže se cítím bezpečně. Blíží se doba oběda, teplomet maká na plno, na internetu projíždím Facebook, prostě pohoda. Přečetl jsem si stránku Afirmace a skouknul dokument o setkání s nějakou léčitelkou od Igora Chauna. Jsem povznesený a prodchnutý láskou ke všemu lidstvu.

Najednou se po krátkém zaklepání otevřou dveře. Čekal jsem kolegu, takže ještě než se otevřely dveře, těším se a volám ahóój, půjdeme jíst?

Povzbuzena, vkráčí mi do místnosti starší korpulentní ženština, povídající cosi o paní ze shora co ji pustila dovnitř a které zavolala z mluvítka automatického vrátného. V domě je ještě víc kanceláří, a pokud někdo vyťuká kód podle seznamu, může být vpuštěn přes bzučák. Klasika.

Povídám: „To jste si spletla dveře. Musíte o patro výš.“ (Vím, že v našem patře jsme totiž jen my a žádnou ženu nezaměstnáváme.) Paní se „líbezně“ usmála a hrne se mi k pohovce se slovy, já si na chvíli odpočinu. Nelíbí se mi to, ale paní je tak objemná, že mně chytla obava o její zdraví. Co kdyby dostala infarkt. Postavu na to má.

Trošku mně nakrklo, že nezavřela dveře a teplý vzduch z místnosti unikal závratným tempem. Vstal jsem, abych to napravil a zatím co zavírám, paní spustila litanii. „Prosím Vás, mám syna v Beřkovicích má 190 cm, je tam v léčebně, musím za ním. Potřebuji 200 korun“ Chvilku koukám, nějak se snažím najít souvislost výšky postavy s potřebou léčebny. Trochu koketuji s představou, že jí dám ty peníze.

V tu chvíli jsem si všiml fleku od jídla na jejích kalhotách, dotýkající se kanapíčka v místě, kam skládám hlavu, zmožen trávením oběda a zvedl se mi kufr. Vidina představy, že paní předávám 200 Kč a dojímám se nad svou velkodušností, odválo podezření, že jsem manipulován profesionální žebračkou.

Když jsem její proklamovanou nouzi konfrontoval s postavou, která si z jídla nic neodpírá a ani člověk s takovou fantazií jako já, nebyl schopen v této bytosti najít stopy pro soucit, zatvrdil jsem své srdce, postavil jsem se proti ní a jako bůh pomsty prohlásil: „Seberte se a běžte odsud, tady nemáte co dělat!“ a ještě jsem to zopakoval. Paní se zvedla a odkolébala.

Z okna jsem ještě spatřil, jak kráčí směrem k Beřkovicím a myšlenka, že půjdu na oběd, mně úplně přešla. Neumíte si představit, jak mně tenhle zážitek rozrušil, jak mně namíchla tím, že mi rozbila mou idealizovanou stylizaci. Chodím po místnosti a snažím se snížit tepovou frekvenci. Já si tady buduji image ezoterického guru a ona mi to smaže jedinou návštěvou.

Chvíli si pohrávám s myšlenkou, že mně pán Bůh zkoušel a poslal za mnou anděla, jestli už jsem zralej. Vybavil se mi také otec Scholastikus, z pohádky „Hrátky s čertem“, jak žral kobylky a myslel si, že patří do nebe. Pak si říkám, že andělé vypadají jinak a trochu jsem se uklidnil. Návrat do klidu mi pak zajistila mnou pracně budovaná konstrukce vypůjčená v budhismu, kde hledám odpovědi, když je mi ouzko. Díky za zkušenost paní a světu. Je na mně jak se k tomu postavím. Pro výčitky není místo.

Tahle bajka nemá pointu. Bylo mi té paní líto, ne pro legendu, kterou mně oblažila, ale pro to, že je takto puzena nebo donucena jednat. Cosi to vypovídá o podstatě skutečnosti, kterou žijeme. Pokud byla opravdu v nouzi, pak jsem smutný za okolnosti, které ji k tomu donutily a pokud měla jen metodu k mámení peněz, je mi líto, že se snížila k podvodnému jednání. Pravdu se nedozvím, ale pravda osobní mi říká, že milosrdenství by mělo být adresné a kontrolované, aby nikdo nemohl mít podezření, že je manipulován. Jo, ještě jsem daleko od schopnosti milovat bez podmínek. Sbohem karmo.

Autor: Daniel Řehák | úterý 4.2.2014 13:45 | karma článku: 15.81 | přečteno: 1307x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...