Mám nápad

21. 11. 2012 15:13:38
K různým návrhům na volební systémy přidám ještě jeden. Jedná se o způsob, kterým jsou organizovány vyřazovací turnaje. Kandidáti spolu ale nebudou hrát hokej.

www.kuličky.com

Kandidát by měl a mohl mít pouze tři následující povinnosti, přednosti a předpoklady.

    1. Chce.
    2. Může
    3. Musí.

Začneme tak, že kandidáty budou všichni občané v republice, V rámci rodiny proběhnou první dvě kola. Nazvu je zahřívací nebo rodinné. Registrace voličů bude jednoduchá, budou to všichni občané bez omezení věkem. Kandidáti budou voleni svými delegáty tak, že každý bude muset dát svůj hlas ve všech stupních libovolnému z dvojice, kromě posledního kola, prezidentského.

10 milionů kandidátů jde do prvního kola.

Tam se „kandidát“ rozhodne buď sám za sebe, je li toho schopen, nebo volbou příbuzenstva není li schopen. Prostě když nechce a nemůže, postoupí druhý, Když nechtějí oba, nevadí, jeden se zapíše. Vypadne v dalším kole. V prvním kole se utká například babička s vnoučkem. Babička má sice Alzheimera a vnouček ještě nekomunikuje. Rodina se usnese, že do druhého kola postoupí babička. Výsledky se odešlou do CML(centrální mozek lidstva) Ten pak přidělí výherci po každém kole protikandidáta z nejbližšího okolí místně a příbuzensky příslušného.

Ve druhém kole (5000000 k.) se utká babička se synem, který vyhrál nad dědečkem, a ten jako mladší a energičtější postoupí přes babičku do třetího kola. Všimněte si, že tady netřeba žádná pravidla, prostě logika a zdravý rozum vybere toho, kdo je alespoň trochu schopen soutěže.

Ve třetím kole (25000000 k.) už za každým postupujícím stojí skoro celá rodina. Početnější rodiny tak mají větší počet zástupců a může začít čtvrté kolo, které může být pojato jako volební párty, nebo na zastávce autobusů, nebo kdekoliv. Za každým kandidátem jsou už čtyři voliči a předpokládá se, že budou volit v přímé a tajné volbě svého kandidáta. Jako voliči odpadnou – dementní babička a dosud nekomunikující jednoletý vnouček. Může se přihodit, že v rodině Monteků se najde jeden zamilovaný do Kapuletovic Julie a ta vyhraje a jde do čtvrtého kola spolu se 1250000 kandidáty.

Teď už je za každým zvoleným 8 voličů. Další kolo voleb už může být v hospodě, všichni se tam dosud znají a můžou najít vhodného reprezentanta. 650000 kandidátů v pátém kole už naplní kulturní domy. U příležitosti plesu, nebo tomboly. Všichni se těší, protože si to organizují sami. Jediná povinnost je odeslat do ústředí výsledky. Z těchto volených kandidátů už je možné vybudovat zastupitelstvo malé obce.

A tak to půjde dál. Bude stačit něco přes dvacet kol, aby se jeden kandidát mohl stát prezidentem. A z kol pod ním rada starších, a krajská zastupitelstva a městská, vždy na příslušné řádovostní úrovni.

Když se vyšší kola klání pojmou jako soutěž Česko-Slovensko má talent, tak nebude nouze ani o diváky. A bude to potřeba, protože to podnítí soutěživost mezi regiony, kdo dodá lepšího kandidáta.

Všimněte si, žádná politika, žádné sliby. Žádné partaje. Stačí, aby na úřednické posty byli podobným postupem vybíráni odborníci, kteří by byli zodpovědní za svá rozhodnutí, a nikdo z volených zástupců lidu by je nemohl odvolat nebo ohrozit ztrátou místa. Mohl by odvolání maximálně navrhovat a zdůvodňovat volitelům. Podléhalo by to vždy konkrétní skupině volitelů na úrovni, na které takový úředník pracuje.

Kdyby se kdokoliv neosvědčil, od úrovně výběru by na jeho místo postoupil druhý kandidát, který by od voleb zůstal v pohotovosti. Celé by se to dalo stihnout do dvou měsíců. Ušetřilo by se na kampaních prohnilých stran, zúřadovalo by se to po internetu, zfalšovat by se to dalo také těžko, protože by si to každý po své linii mohl hlídat. Obyvatelé by se konečně začali zajímat, kdo se o ně stará.

Je to jenom nástřel, návrh se dá propracovat, copyright na to nedám a jsem přístupný jakýmkoliv podnětným opravným návrhům. Tak to promyslete a najděte hlavně slabá místa, ať nezavedeme nějaký nesmysl.

Howgh . A tak tam žili šťastně a klidně až do smrti., pohádka skončila a teď na kutě.

Autor: Daniel Řehák | středa 21.11.2012 15:13 | karma článku: 8.58 | přečteno: 879x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 87 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 166 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 139 |
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...