Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

1. První kroky

Dva dny se datle vykládaly z lodí a u této práce se Darím těšil ze společnosti námořníků. Byli to sice lidé hrubého zrna, ale bezelstní a upřímní.  Při práci i při večerním odpočinku se rádi zasmáli a jak už to bývá u lidí sdílejících stejný úděl, rozdělili se o práci i o jídlo.  Všechny datle z lodí byly soustředěny do prodejního skladu, aby byly prodány velkoodběratelům.

Tržiště se nepodobalo těm africkým. Kolem hromad papírových beden roztříděných podle velikosti, čistoty a chuti prošli nákupčí do skleněných kukaní pronajatých jednotlivými dovozci. Vzorky vystavené v barevných mísách ochutnávali a vyplivovali. Darím na to hleděl s údivem. Větší obchody ho dosud míjely a jeho touha po rozhovorech nebyla naplněna.

Před desátou dopoledne se shromáždili nákupčí na prostranství uprostřed skladiště, kde měla začít dražba. Dražebník vyvolával položky a vyvolávací ceny a obchodníci zvedali ruce. Odklepnutí konečné ceny za jednotlivé sorty se odehrávalo mlčky a bez emocí. Darímovi se stýskalo po ruchu a handrkování obvyklém na tržištích Maghrebu. Po hodině nudného obchodování nastala půlhodinová přestávka.

Stolek dražebníka zel prázdnotou. Prodávající i nakupující, kteří si neodběhli, čekali na prodej nejlepších druhů datlí. Darím to chvíli pozoroval a protože nebyl závislý na dovozcích i nákupčích, stoupl si v nestřeženém okamžiku za dražební stolek, uchopil paličku, udeřil s ní do stolku a zahájil svou řeč.

"Tisíce let je to stejné. Dovezete někam zboží a mnohonásobně ho přeceníte. Pěkně oblečení a dobře živení, nestaráte se, o ty, kteří vám datle poskytli."

Nákupčí zaujalo podivné prohlášení muže v tradičním marockém oděvu s brašnou přes rameno a zpozorněli.

"Vzpomínám na své bratry a sestry z rodného kraje, jak jim úroda umožňuje přežít ze dne na den. Radují se ve své nevědomosti, neboť netuší, že každým třetím úderem vám tohle kladívko vydělá na datlích z mé domoviny pětinásobek ceny, kterou dostali pěstitelé. Hordy obchodníků a zpracovatelů, kteří tu hezky žijí z obchodů s produkty černého kontinentu, se nestydí za systém, který předpokládá takový zisk."

Z hloučku obchodníků se ozvaly výkřiky nesouhlasu, které jeden z nich zformuloval směrem k Darímovi. "Ceny datlí nestanovujeme my, ale trh. Na tomto kontinentě je cena datlí takováto a není naším úkolem starat se o podmínky, v jakých byly vyrobeny a poprvé prodány."

"To znamená, že svoji vinu nese jeden každý z vás. Přijali jste bez studu princip, ve kterém proměňujte práci na bezcennou komoditu a adorujete obchod bez ohledu na svět potácející se na okraji chudoby. Svět obchodu, do kterého jste mi nechali nahlédnout, všechny nutí, aby zavírali obě oči před utrpením jiných a starali se jen o své plné břicho a nacpanou peněženku."

To už jeho paže z obou stran svírala přístavní ochranka a s razancí obvyklou u těchto vykonavatelů ho táhla od stolku směrem k východu ze skladiště a následně za bránu přístavu. Darím se bez odporu  a s úsměvem nechal vyvést  směrem k městu, protože věděl, že ho čeká další etapa putování, na které se tolik připravoval a těšil.  Tentokrát po španělské půdě.

Autor: Daniel Řehák | pondělí 30.4.2012 20:17 | karma článku: 7,32 | přečteno: 695x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 884x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe