Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brethariáni žijí z energie.

Čím absurdnější tvrzení, tím obtížnější, pro přijetí faktu, že život může být jiný, než se zdá. Spolu s ohýbáním lžic bez námahy, se schopností léčit druhé a s nepochopitelnou trefností některých horoskopů se dostáváme do oblastí, které měřeny vědou nedávají očekávané výsledky.

První dva roky vývoje dítěte, jsou konfrontací s vnějšími podmínkami a malý tvor za tu dobu nastuduje celou fyziku, chemii a lingvistiku. Naučí se komunikovat a dostane základní limity a návyky v chování, stravování a interakci s ostatním světem.

Přijímá tenhle pohled bez podmínek a výhrad, protože nemá srovnání. Tahle čistá duše a nepopsaný list svedl mnohé k tomu, aby do něj zapisovali svůj pohled na svět, svou nenávist, své záměry a neohlíželi se přitom na duchovní potřeby dítěte.

Nejlepší by bylo nechat dítě úplně samostatné bez příkazů a zákazů, ale to nejde. Nejen to. S rodným jazykem, se slovy a písmeny dostává příležitost něco se dozvědět, ale zároveň ho to omezí. Klec rodného jazyka ho vtahuje do zkušeností národa, do jeho radostí, přesvědčení bolestí a křivd.  S iluzí, že něco získává, jsou to další hranice a omezení.

Cesta k vymanění se z těchto omezení je složitá a mnozí na ni rezignují velmi záhy. Maně si vybavuji, s jakou hrdostí jsem za socialismu četl v dostupných periodikách s vědomím, že je za textem skryta informace, která je jen pro zasvěcené, nebo nám je sdělována v jinotajích. Přesto jsem byl později konfrontován s tím, že jsem nedohlédl ani na okraj obludného systému manipulace a cenzury.

Potěšil mně přechod z totality do konzumní společnosti, o které jsem si dělal iluze, ovlivněné jen zkušenostmi ze světa plné zaměstnanosti a zdánlivě bezplatného školství a zdravotnictví, kde se bezpráví tutlalo a pro ty, kteří to nechtěli vidět, to byl svět přijatelný. Divil jsem se otci, již v důchodu, že změny nevítá, přesto, že celý náš společný život naslouchal zahraničnímu rádiu a nelíbil se mu socialismus v jeho reálné podobě.

Trvalo to pak téměř patnáct let, než jsem pochopil, že v systému, ve kterém žijeme, můžou mít celé skupiny obyvatel potíže s tím, co je mladému a bezohlednému člověku skryto. Že ten systém je vhodný jen pro ty zdravé, schopné a schopné všeho. To jest pro ty, kteří si z celospolečenských zdrojů berou bez ohledu na ostatní. Nesoudím je. Musí. Systém je takto založen a nastaven. Nejlépe v něm přežije ten, co si nahrabe nejvíce bez ohledu na to jak.

V tomto světě je svoboda. Lhostejná svoboda, s přemírou nabídky zboží a myšlenek. Zahlcuje naše těla i mysl a útočí na nejnižší pudy. Lidé bez vůle a jednoduchými potřebami tomu snadno podlehnou. Aby si tento život mohli dopřát, musí vydělávat. (záměrně neříkám pracovat). I vydělávání stojí čas a energii. Takoví lidé nechtějí uvažovat o tom, že jejich činnost, práce zaměstnání může být škodlivá. Jejich svobodou je zasloužený odpočinek u televize, při hrách a zábavě.

Tato konzumní společnost navíc zmenšuje prostor živé přírody a nahrazuje ji postupně umělou krajinou, zástavbou a smetišti. Z tohoto hlediska už ji vnímám jako škodlivou, protože utiskuje všechny a znečišťuje i zdánlivě nepoškozenou krajinu a moře, skrze vzduch a srážky.

Čím více lidí si to uvědomuje a čím lépe je možné sdílet tyto obavy, vzniká společenství lidí, kteří nejsou spojeni ani místem ani strukturou. Tito lidé o sobě vědí jen to, že něco je jinak a že to nelze organizovat. Bez ohledu na národ, víru a přesvědčení, hledají cestu k lepšímu životu. Většinou sami a za sebe. Dokažte někomu, že jste tu lžíci neohnuli pomocí svěráku, dokažte, že už deset let nejíte. Proč? Protože to není nutné. Oni vědí. Nepotřebují to dokazovat.

Od mládí se zajímám o všechno neobvyklé. Ne proto, abych uvěřil, jen proto, abych věděl.  Nemám žádné nadpřirozené schopnosti, žiju jako ostatní, podléhám všem svodům civilizace, někdy vyhodím odpad netříděný, a mám z toho blbý pocit. Nerad potkávám bezdomovce a sběrače odpadů, vyhýbám se skupinám mladých cikánů, ale necítím k nim žádnou nenávist. Žádný názor a způsob života mi není cizí a stojí mi za to ho prozkoumat.

Jak těžko a pomalu se dostávají informace k lidem, ukážu na příkladu brethariánství.  O něm vím jen to, že je to jeden z více způsobů, jak žijí lidé bez potravy. Frutariáni, solariáni, wateriáni. Prostě podle způsobu jak získávají přímou energii (pránu, somu, manu), buď jen ze vzduchu, nebo vody, ovocných šťáv a vody.

První zmínka o tom, že existují lidé, kteří nepřijímají potravu, jsem se dočetl někdy před deseti lety. Jakási sekta  v indii se živí slunečním svitem (solariáni). Bral jsem to jako dobrý vtip a také to využíval, když jsem chtěl někoho pobavit. „Od zítřka budu obědvat sluneční paprsky, ale dneska si ten váš steak ještě dám“

Přesně tak reaguje každý normální člověk, neřkuli doktor nebo vědec. Odporuje to prostě přijaté životní zkušenosti. Přijmout tvrzení, že lze nejíst ani pít po dobu více let, znamená zařadit se automaticky mezi blázny. Je to přece logické, nikdo neošálí zákon zachování hmoty a energie. Přitom právě s tímto zákonem není učení brethariánů v rozporu, pokud přijmete jejich názor, že energie se v jejich těle zhmotňuje do výživné látky.

Když na pozvání Jaroslava Duška přijel do ČR francouz Henry Monfort, co už devět let nejí, informace o brethariánství začaly být frekventovanější.  Když moje přítelkyně pojmenovala tohoto pána, jako brethariána a pak už to bylo jednoduché.  Mohl jsem si to vygůglovat.  Zjistil jsem, že pojem brethariánství dosud ignoruje česká Wikipedie, tak máte možnost doplnit heslo brethariáni. Kde se flákáte!  Byl jsem tak odkázán na stránky různých příznivců ezoteriky a tajemna.

Pak se dozvíte, že hnutí brethariánů  existuje už desetiletí a před tím bylo v historii mnoho případů, zvláště svatých, kteří vykazovali stejnou schopnost. Dopátráte se paní Jasmuheen podle jejíž knihy zemřeli tři lidé, protože se otrocky řídili návodem a nikoliv potřebami svého těla a ducha.

A to se dozvídám po tolika letech života? Skandál. Kolik jsem mohl ušetřit za jídlo!

PS: Napadá mně, není Prána onou Manou, kterou se na poušti 40 let krmili Abrahámovi lidé?

 

S Duškem http://www.youtube.com/watch?v=tl8G84dzPIg.

O Henry Monfortovi http://hledani.gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2011020012

O Jasmuheen http://clanky.regeneracnecentrum.sk/2012/02/jasmuheen-breatharian-avatar-zitia-bez-jedla/ http://www.breatharian.cz/topic/28-jasmuheen/

Film „Na počátku bylo světlo“ http://www.youtube.com/watch?v=EZlnYV0qvps

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 22.3.2012 13:03 | karma článku: 17,04 | přečteno: 4364x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 884x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe