Než se stal poutníkem

11. 08. 2011 17:35:38
Darím byl prostým vodičem velbloudů a o světě toho mnoho nevěděl. Většinu informací měl jen z doslechu. V jeho oáze nebyl elektrický proud, nepočítáme li malou elektrocentrálu stařešinovy rodiny. Jeho rod byl v místní oáze klanem, který spojovala společná rasová identita. Ta se promítala i do širšího celku a národního státu.

V přístavním městě, kam často chodil, potkával pestrou směsici lidí rozličných ras, náboženství a zájmů, mluvících různými jazyky. Tady on a jeho vazby nic neznamenaly. Zájmy obyvatel města spojovaly neviditelné nitky se zájmy jiných, vzdálených příbuzných, přátel a obchodních partnerů.

On a jeho lidé, poctivě odváděli část svých příjmů v podobě daní svému státu, aby financovaly rostoucí množství úředníků, policie a armády. Zatímco jejich peníze sloužily jako prostředek k dalšímu zotročování, cizí obchodníci, průmyslníci a diplomaté, užívali výhod síly zahraniční měny a propastného rozdílu v příjmech.

Hodnoty jeho světa odlétaly a odplouvaly s místními surovinami a byly placeny zbožím, jehož cena byla předražena. Vliv cizích lidí na ekonomiku a řízení jeho písečného státu překračoval zákony jeho země a umožňoval jim žít v přepychu a beztrestnosti.

Jednoho večera Darím ulehl ke spánku a touhy, které ho před usnutím obtěžovaly, zeslábly natolik, že daly prostor záležitostem ducha a myšlenkám o světě. Ráno se probudil a to v čem dříve tápal, se mu projasnilo, jako letní den po bouřce. Nahlédl do budoucnosti a uviděl úplně jinou společnost, než ze které vzešel. Všechno si to zapamatoval a vyprávěl svým bratrům.

Spánek mu ukázal život za 50 let, ve vlasti bohatých cizinců z přístavního města. Zprvu neviděl nic neobvyklého, později se mu začaly zjevovat podrobnosti. Chudí bydleli v nekonečných domech v omezených prostorách s neznámými přístroji. V jiné části toho světa byla krajina poseta statisíci rodinných domů, poskládaných jako hrací kostky na sebe a přes sebe. Vytvářely pestrou směsici tvarů, vyplněných umělou zelení. Z této skrumáže vykukovaly věžovité domy nebo neobvyklé paláce, které do daleka zářily svými nápisy. Světelné kužely zametající okolí jako světla majáků, rytmicky měnily své barvy

Z tohoto prostoru čněly místy k nebesům kouřící tmavé trosky podobných domů, co připomínaly siluety středověkých hradů. Uvnitř nich a na jejich plášti se pohybovala mechanická zařízení, trhající a odnášející vše co mělo nějakou hodnotu.

Nikde už nevlály známé vlajky. Emblémy a zástavy pokrývající všechny budovy se hodně lišily od někdejší jednotné státní symboliky. Lidé se pohybovali v šatech různého střihu a barev, přesto bylo poznat, že jde o uniformy. Byly důležitým prvkem rozlišení. V některých znacích a nápisech na budovách i šatech rozpoznával symboly, barvy a jména známých i neznámých koncernů a konsorcií. Svět byl rozdělen mocenskými skupinami, prorůstajícími se navzájem, skrze jejich příslušníky a naplňoval komplikovaný městský prostor.

Na mnoha místech byl svědkem vražd a pogromů na skupiny, upadlé v nemilost. Stigma uniformy nahradilo známé vymezování vůči odlišné rase a barvě pleti a bylo příčinou a terčem útoků.

Obchodníci úředníci a politikové ba ani policisté už neexistovali. Jejich funkce převzali manažeři, koordinátoři, motivátoři, kontroloři a ochranky. Byla to budoucnost světa, kde vládly peníze. Stovky finančních impérií spolu bojovali skryté a otevřené války o ovládnutí světa. Jako by se svět vrátil do doby feudalismu, tentokrát podloženému nikoli územními državami, ale silou vlastněného a chráněného majetku, těžby a výroby.

V konečné fázi spánku nahlédl k mocným toho světa, do míst, kde se dohadovaly útoky na soupeře a nepřátele. S odporem naslouchal jak tito vůdci připravují porušení ujednaných smluv a pravidel. Jejich smlouvy a dohody napsané na tabulkách nic neznamenaly. Jaký to byl posun od Darímovy zkušenosti. Slovo muže u kmene přece platilo za nejvyšší hodnotu a jeho porušení vedlo k vyvržení z komunity.

Tak daleko dospěl onen budoucí svět. Jeho hodnoty už nebyly v uznání osoby ve společenství, ale v hromadění a ochraně majetku. Jediné na čem se tito budoucí lidé shodli, byla hodnota oběživa, kterou si navzájem kradli a loupili. Navíc do svých sporů vychytrale vtahovali své podřízené, jejichž výsadou i proviněním byla příslušnost k firmě, potvrzená uniformou. Byli posíláni svými pány do pouličních bitev bez ohledu na své názory a pocity.

Rodiny rozdělovala příslušnost k seskupením. Ve svém snu se stal svědkem, že manželé náleželi znepřáteleným skupinám a od jejich nejbližších jim hrozila smrt. Jejich vlastní děti se od 15-ti let staly zbožím, nakupovaným a prodávaným. Vliv skupin na myšlení způsobil, že v okamžiku jejich prodeje, byli rodiče o obdrženou částku oloupeni vlastními dětmi ve prospěch nového majitele.

Hrůza a znechucení probudilo Daríma. Od té chvíle už odmítal cestovat do města. Ve stínu pouštních skal u kmenového stáda velbloudů přemýšlel, jak zvrátit takový osud lidstva. Nevymyslí li něco co by umožnilo omezit hranice osobního vlastnictví, dočká se dozajista on i svět budoucnosti, kterou mu vize přinesla.

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 11.8.2011 17:35 | karma článku: 8.88 | přečteno: 761x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...