Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidla moštárny

(aneb další pokus o komunistický manifest) Aby člověk nevyjedl Zemi a nepodřezal si větev své existence, musíme být připraveni zavést po nějakém velkém otřesu opatření, která nám najdou nedestruktivní místo na světě. Cílem je uspořádání společnosti, schopné vydržet po miliony let, jako některé druhy kolektivního hmyzu. Jisté je, že změna je možná. Člověk má své limity a nekonečný rozvoj v technickém směru způsobuje plýtvání a zanedbávání rozvoje ducha. Takže zde teď bezplatně poskytuji svůj první nástřel návodu k přežití lidského druhu, v jakžtakž civilizovaných podmínkách. Nejvyšší čas na nějaká omezení. (Jak já je miluji.)

Peníze budou mít jen regulativní funkci, nebudou vlastněny soukromými osobami a bude na nich napsáno: „Všechny bankovky jsou kryté prací.“ Spekulativní peníze a úroky budou považovány za lichvu.  Všichni se složíme na úživnou částku nám všem skrze daň z přidané hodnoty. Čím více spotřebuješ, tím více přispěješ. Budeme vědět, že odpadnou přímé daně a povinné odvody na sociální „pojištění“. Žádné hromadění peněz bez kontroly přispěvatelem. Banky už vám, lidem nedovolíme, ani žádné hry nad akciovým plodinovým a surovinovým trhem.  (tady jsem se už málem prozradil, že jsem Klingon)

Bude třeba změnit společenský řád, zrušit strany a ukovat základní pravidla a zákony zdola, a pak na nich trvat. Není možné přenechat tuto činnost dvěma stům diletantů v parlamentu. Jak se liší stranický systém od mafiánských praktik. Převládající strana vždy popře zákony stran předchozích. Jen to nedělá zbraněmi. Které z těch zákonů, které se tvoří shora jsou pro občany užitečné?

Poučme se z minulosti a z biologických vzorů. Minimální organizační jednotka musí být ta, která je schopna reprodukce. Nemusíme ji vymýšlet, už ji máme. Je to rodina. Jen ji nikdo neetabloval jako politickou složku společnosti. Má jednu nevýhodu. Ovlivňují ji příbuzenské vztahy, a tím se může narušovat homogenita společnosti favorizováním svých dětí. Takže samozřejmě bude nutná regulace 2,5 dítěte na rodinu. Zodpovědnost za děti bude sdílena v rámci tzv. širší rodiny uvnitř klanu. Tam budou vlastní děti rotovat a užijí si péče-nepéče ostatních. J

Minimální ekonomická,  politická jednotka  a základní společenská jednotka bude klan. Uspořádání klanu bude mít status firmy a bude se řídit obchodním právem. Bude mít až 120 členů. (to máme  26 rodin) Členové klanů budou mít  právo libovolně přecházet z klanu či kmene do jiných, konkursem, svatbou, nebo na základě vlastní žádosti kooptováním. Výjimky budou řešit představení kmene.

Kmen je skupinou sedmi klanů. Velikost kmene je limitována kapacitou paměti jeho členů. Každý musí znát každého. Způsob volby představeného určí zvyklosti a představitel kmene tlumočí jeho potřeby požadavky a přání na setkání občiny, společenství sedmi kmenů.

Klan jako společenství dospělých příbuzných a známých, kteří si tvoří rezervy, bude mít vymezeno území zaměřené na zemědělskou, těžební nebo výrobní činnost. Zdroje pro život budou generovány z hlíny   a hornin vymezeného území.  Z hlíny je tráva a obilí. Z obilí chléb, z trávy krmení pro zvěř, ze zvířat mléko, maso a  vejce. Žádné náhražky, poctivá strava! Žádné stroje a výrobky, které nevydrží aspoň 50 let.

Ze všech kmenů je volen všemi členy starosta s pravomocemi stejnými, jako představitel kmene a právem tlumočení stanovisek občiny. Všechny funkce jsou neplacené. Jediný placený představitel je prezident všech občanů a jimi volený. Každý kmen poskytne ze svého středu jednoho ochránce zákona. A to je konec se zastupitelskými funkcemi. Žádné další politické orgány a parlament. Darmožrouty nebrat. Vojáci jsou produktem dělby práce. Takže žádnou dělbu na vyšší úrovni než v rámci kmene. Soudit se budou lidé v rámci klanu. Trestem bude práce nebo smrt. Nikoho krmit nebudeme. (a sakra, to už jsem zahlédl na nějaké bráně, to už tady bylo, že?)

No možná (určitě) to nebude úplně přesně, jak to tu líčím. Jakákoliv forma totality nebo  zastupitelské demokracie, což je jen skrytá forma bezpráví, ale i bezbřehá svoboda by nás zahubila jako živočišný druh. Tak jak? Nebo vás necháme nahradit roboty, kterým bude Země lhostejná?

Autor: Daniel Řehák | pondělí 28.3.2011 15:30 | karma článku: 9,31 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe