Okradení, nezoufejte.

13. 01. 2011 11:23:33
Když vám někdo poprvé vykrade auto, máte pocit, že je kontaminované a tři dni nemůžete spát jak vás to štve. Když už těchto situací máte za sebou víc, naučíte se s tím trochu pracovat a už vás to tak psychicky nerozhodí.

Když jsem byl hrdým majitelem prvního vozu Renault 19, myslel jsem si, že je to takové rozšíření bytového prostoru a také jsem se k němu tak choval. Rádio, které jsem z počátku pečlivě vyjímal, jsem postupně nechával ve schránce spolujezdce a před vánoci jsem tam schoval skládací bednu s vánočními dárky, pitím a trvanlivějšími potravinami. Přijdete k vozu a hned cítíte, že něco není v pořádku. Přece jsem ty zadní sedačky nesklápěl, tuhle vestu jsem měl v postranní kapse. V kufru pak zjistíte, že tak uklizeno tam ještě nebylo.

Tenkrát jsem pobertovi zajistil docela bohaté svátky a škoda se pohybovala kolem 5000,- Kč.
Přišel jsem tak i o první sněhové řetězy, ještě nepoužité.
Zloděj byl specialista, auto nepoškodil. Jen si ho otevřel.

Po necelém roce, když už moje ostražitost dostatečně polevila, přišel zloděj znovu. Pocit hořkosti a vzteku už trval jen polovinu doby předchozí. Přišel jsem o další nepoužité sněhové řetězy, rádio, tentokrát bez čelního panelu a pár drobností, nejvíc mi chyběla kšiltovka, kterou jsem si oblíbil. Opět to byl zloděj odborník. Auto zůstalo nepoškozené. Chlapec si do něj chodil jako do samoobsluhy.

Když jsem jednoho večera odcházel u Makra od svého auta, míjel mně zašlý favorit se čtyřmi mladíky. Ne, tentokrát to nebyli žádní hnědočeši. Když jsem se po nákupu vracel k autu, už jsem jen viděl jak naskákali poblíž mého parkovacího místa do auta. Měl jsem otevřený kufr a ukradli mi plátěnou tašku se špinavým prádlem. Úsměvná ztráta mi umožnila obměnit depo spodního prádla, ale zámek na kufru byl vylomený a ten nešel zavřít.

Amatéři. Použili metodu nasazení trubky na obstarožně trčící zámek a páčení. Moje chyba, nemám jezdit v tak starém autě. Zámek se dal spravit, ale pocit, že je to auto v podstatě nechráněné a průchoďák pro různé poberty, mně neopustil do doby, kdy se díky mnou nezaviněné nehodě toto auto stalo nepoužitelné, protože oprava by přesáhla jeho hodnotu.

Moje další auto, Octavia Combi. už měla alarm a modernější zabezpečení. Několik let jsem byl v klidu, až do letošní zimy, Přestože byla baterie stará teprve druhý rok a v záruce, vlhké a následně mrazivé počasí mi vycákalo baterii. Nebyl jsem tenkrát asi jediný. Omezil jsem její zatížení na zimu vypnutím alarmu.

Ulice, ve které auto stálo je sídlem dopravní policie a naproti jejímu vchodu se mi povedlo včera večer zaparkovat. Ráno jsem ho našel pootevřené a rozkrámované. Moc času asi neměl, v kufru jsem měl ještě dvoje brusle a nepoužité sněhové řetězy. Přišel jsem o handsfree za ucho, a adaptér na USB, Kabelu USB nefunguje nabíjení, tak mám malé zadostiučinění. Škoda kolem 1000.- Kč. V tomhle případě nevíte nikdy, jestli jste nezapomněli zamknout a nebo jestli to byl zase nějaký profík.

Jaké jsem měl pocity? Už jsem protřelá oběť a tak vás nepotěším. Žádný stres, jen chladný kalkul, co mi chybí a ještě nevím. Navíc se můžu vypsat tady do blogu a to je nejlepší terapie. Krom toho mám takovou psychologickou obezličku. „Vždyť zloděj určitě tyhle moje věci potřeboval víc než já!“ Navíc bude muset některé prodávat a vystavovat se dalšímu riziku. Pokud vám nepoškodí auto, ještě mu můžete poděkovat a považovat ho z dobrého odborníka. Když to v mysli převrátíte do polohy charita pro nezaměstnané, můžete si i připadat ještě ušlechtileji. Tak to je moje metoda, jak se z toho nezbláznit.

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 13.1.2011 11:23 | karma článku: 38.98 | přečteno: 7147x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 178 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 332 |
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...