Poutník o zákonech

6. 12. 2010 12:52:59
Kdosi z davu: Poutníku, řekni nám něco o zákonech, jak se k nim máme postavit, je třeba zákony dodržovat?

Poutník:

Jsou dva druhy lidí. Ti zdraví, kteří se řídí srdcem a nemocní, kteří podlehli světu peněz a mamonu. Zákony vymysleli ti, kteří je porušují. Jsou určeny hodným nebo hloupým a lidem neschopným okrást jiné. Dobrý člověk zákony nepotřebuje, protože se řídí vnitřními morálními pravidly. Čím více je zákonů, tím více děr v nich nalézáme. Ptám se tedy, kdo zákony potřebuje? Přeci ten, který je chce zneužít. Žádný zákon vás neochrání před okradením ani vraždou. Zákon je pouze nástrojem pomsty. Každá pomsta se obrátí proti jejímu nositeli. Kdo ještě potřebuje zákony. Ten kdo je vykládá a živí se jejich uplatňováním.
Pomůže vám strážce zákona? Pouze shromáždí o trestuhodném činu informace, které znáte. předá tyto údaje soudci a ten rozhodne, že jste byli poškozeni. To vše přece už víte.

Kdo tyto lidi platí? Řeknete že stát, ale stát, to jsme přece my a daně, které platíme. Co by byl stát bez našich peněz. Naši zástupci se vzdálili naší obci. Na to co konají, vidíme jen prostřednictvím zákonů, které nám předepisují. Líbí se vám ty zákony, Ne? Pak se vám nemůžou líbit ani vaši zástupci.

Dav: Co tedy máme dělat, abychom se dostali z područí tolika zákonů, které se nám nelíbí.

Poutník.

Naslouchejte svému nitru více než dříve. Svou spokojenost neodvozujte od peněz. Když už vám společnost práci za peníze vnutila, přemýšlejte o tom, co vám kdo říká. Rozpoznáte, kdo vám chce pomoci a kdo vás má jen jako zdroj příjmů. Jen skrze lidi můžete změnit zákony, které se vám nelíbí. Říkejte jim svou pravdu. Nenechávejte si pro sebe vaše pocity. Chtějte, aby vám vysvětlili a ukázali co za vaše peníze učinili.

Kdosi z davu:

Je naděje, že se někdy dožijeme světa bez lži a zločinu, kde bychom nepotřebovali zákony?

Poutník se zamyslel a do nastalého ticha pronesl:

Zákony vznikly v okamžiku, kdy se zrodil majetek. Peníze jsou jen jeho symbolickou náhražkou. Peníze jsou jako mravenci. Dokud je jich málo, nepostaví ani mraveniště. Je li jich moc, zničí všechno kolem. Dokud všichni budeme vnímat práci jen jako prostředek k získání peněz, budou nad námi peníze vládnout. Pokud budeme práci vnímat jako službu nejbližším a peníze nebudou hromaděny někde, kam nedohlédnete, je naděje, že bude vaše práce mít smysl a nikdo ji nebude moci znehodnotit.

PS:

Díky panu Džibránu Chalílovi, který už je na pravdě boží, za vypůjčenou formu textu. Jeho "Prorok" byl velký čtenářský zážitek. Tímto knihu vřele doporučuji.

Autor: Daniel Řehák | pondělí 6.12.2010 12:52 | karma článku: 11.73 | přečteno: 988x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.80 | Přečteno: 146 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 126 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 226 | Diskuse
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...