Exkurze do pravěku

4. 11. 2010 12:25:00
Skupina studentů kontaktní archeologie nasedla do časostroje firmy TIME a vedoucí exkurze nastavil čas na -30000 let B.C. Po krátkém zabzučení a záblesku se stroj přesunul do doby prosté všech civilizačních prvků. Zapnulo se maskování pláště a kombinéz účastníků, otevřel se poklop a nabídl pohled do krajiny.

Uprostřed plochého úvalu, sem tam porostlého křovinami a malými chlumy se táhl skalnatý ostroh, na jehož západní rozeklanější straně je vidět stopy lidské činnosti. Soustřeďují se kolem otvoru ve skalní stěně. Je tam prořídlá vegetace a rozházena spousta zbytků a kostí z mrtvých zvířat. Sem tam z díry vychází muži v kožešinách s oštěpy v rukou. Skupina se nenápadně přiblížila k malému otvoru vedle vchodu do jeskyně, vedoucí zavedl sondu zaznamenávající pohyb i duševní pochody pralidí. Zapnul se odposlech a účastníci jsou svědky následujícího děje.

UF-UF, Matka rodu ŠVÉJ, sedí u ohně v Suché jeskyni, její obrovské půlky spočívají na medvědí kůži od NÉ-NÉ, nejlepšího lovce kmene. (upřímně řečeno - je to blbec, ale kůže nosí) Matka přemýšlí o ostatních. Všechny ráda nemá, ale v zájmu blahobytu a klidu občas připustí i toho RA-TA-TÁ co se pořád kohoutí a ostatní popichuje. Proti konkurenčnímu kmeni z Mokré jeskyně je dobrý, stále ve střehu a hlavně nepříjemnej.

UF-UF má trošku problém s rozvrhem. Urodilo se a přežilo dost chlapů a všichni by chtěli obcovat i s jejími dcerami a uloupenými děvami z Mokré jeskyně. Ohlídat to všechno znamená udržet rovnováhu mezi lovci, a těmi co jim to moc nejde, ale zase můžou dobře poradit nebo rozveselit.

Mladý a drzý BÁ-BÁ už naznačoval že by za ní rád dosadil tu KLÁ, která už matku UF-UF vůbec neposlouchá a často mizí s BÁ-BÁ na dlouhé hodiny někam dozadu do jeskyně, zatímco matka musí udržovat oheň. Ještě že to sype a je čím krmit hladové děti.

Výňatek z referátu po návratu z exkurze:

Matriarchát byl legální bordel, první podnikání, kde výrobní prostředky (ženy a jeskyni) držela Matka rodu, spojovala s ním zároveň politickou moc. Rozhodovala o tom, kdo se ohřeje a nají, kdo si užije a koho vyobcuje.

Hádanka: Co má společného Věstonická Venuše a strana Věci Veřejné?

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 4.11.2010 12:25 | karma článku: 12.28 | přečteno: 2133x

Další články blogera

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma článku: 10.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 92 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.01 | Přečteno: 171 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 141 |
Počet článků 274 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1387

Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...